dinsdag, 7. april 2009 - 8:31

Toch vervoersvrijheid voor Benelux-chauffeurs

Den Haag

Nederland en België hebben afgesproken dat vrachtwagenchauffeurs uit Nederland, België en Luxemburg ook in de toekomst na een internationale rit vrij zijn om vracht te vervoeren in de Benelux. Dat is de uitkomst van overleg tussen minister Eurlings van Verkeer en Waterstaat en de Belgische staatssecretaris Schouppe.

België gaf eerder aan de zogenaamde cabotagevrijheid binnen België ook voor Nederlandse vervoerders te willen beperken vooruitlopend op nieuwe Europese regels. Dit omdat België vreesde voor oneerlijke concurrentie uit Oost Europa bij het voortbestaan van vrije cabotage in de Benelux.

Nieuwe Europese regelgeving staat slechts drie binnenlandse ritten per week in een ander land toe aansluitend op een internationale rit. Eurlings heeft met België en Luxemburg echter afgesproken dat de huidige onderlinge vrijstelling voor de drie landen blijft bestaan. De Europese Commissie heeft geen bezwaar tegen deze uitzondering. Zij verplicht de Beneluxlanden niet om andere EU-landen ook te laten profiteren van de onderlinge vrije afspraken.

Minister Eurlings vindt de vrijstelling belangrijk voor Nederlandse transportbedrijven, vooral in de grensstreek. Nederlandse vrachtwagens vervoeren relatief veel vracht binnen andere landen.
Provincie:
Tag(s):