donderdag, 8. januari 2009 - 12:45

Topdrukte en record bij Gasunie

Groningen

Vanwege de lage temperaturen in Nederland en Europa zijn installaties en netwerk van Gasunie vol in bedrijf. Hierbij speelt het energieconflict tussen Rusland en Oekraïne ook een rol.

De vraag naar transportcapaciteit is als gevolg van een stijgende behoefte aan gas flink toegenomen. Via het uitgebreide netwerk van ruim 15.000 kilometer aan transportleidingen en 15 grote compressorstations in Nederland en Duitsland transporteert Gasunie aardgas naar afnemers in Nederland en via zogenaamde exportstations ook naar Duitsland, Engeland, België, Frankrijk, Italië en Zwitserland. Sinds vorig jaar is

Gasunie ook eigenaar van een deel van het transportnet in Noord Duitsland, en ook daar is de vraag naar transportcapaciteit gestegen. Door het uitgebreide leidingennet kan iedereen gewoon blijven rekenen op de beschikbaarheid van gas, mede dankzij de inzet van Gasunie-technici voor wie het ‘alle hens aan dek’ is.

Record

Dinsdag 6 januari 2009 werd 568 miljoen m3 getransporteerd door het Gasunie-netwerk. In Nederland ging 485 miljoen m3 door de pijpen. Daarmee is het record van vorig jaar gebroken, toen werd op 3 januari 440 miljoen m3 getransporteerd. Hoewel op sommige punten in het netwerk de maximale capaciteit bijna bereikt is, voorziet Gasunie geen problemen voor de gasvoorziening, mede vanwege de stijgende temperaturen.

Voor alle zekerheid staat de zogenaamde LNG-peakshaver in Rotterdam paraat om de Randstad eventueel van extra gas te kunnen voorzien. Het aardgas zelf komt vanuit diverse bronnen; het merendeel uit het Groningen gasveld, uit ongeveer honderd kleinere gasvelden in land en zee en vanuit enkele bergingen. Daarnaast komt er gas vanuit Noorwegen binnen en een klein deel uit Rusland. Op jaarbasis transporteert Gasunie ca 125 miljard m3.
Categorie:
Tag(s):