donderdag, 15. oktober 2009 - 18:40

Tot 6 jaar cel voor overval op juwelier

Zwolle-Lelystad

Voor de rechtbank in Lelystad zijn donderdag de hoofdverdachten van een overval op een juwelierszaak in Almere Haven veroordeeld tot gevangenisstraffen van 3 tot 6 jaar. Naast de overval op de juwelierszaak, werden een aantal verdachten ook veroordeeld voor andere overvallen.

Op 5 februari van dit jaar werd juwelierszaak De Gouden Kroon in Almere Haven overvallen door vier mannen. De winkelier liet tijdens de overval het rolluik van de winkel zakken waardoor drie van de vier overvallers werden ingesloten en konden worden aangehouden. De vierde overvaller, die de winkelier heeft beschoten, wist zich uit de voeten te maken, maar is later alsnog aangehouden, evenals twee medeplichtigen, een man die zijn woning beschikbaar stelde voor en na de overval en een vrouw die van te voren de juwelierszaak was wezen bekijken. Door het schieten heeft de winkelier fors letsel opgelopen en ook is er veel schade in de winkel ontstaan.

Twee van de vier hoofdverdachten stonden ook nog terecht voor overvallen op de C1000 in IJsselstein, de Lidl in Alkmaar en supermarkt Hoogvliet in Amersfoort, één van hen had ook nog een straatroof op zijn geweten. Van de overvallen op Lidl en C1000 zijn de verdachten vrijgesproken, nu er wel aanwijzingen in hun richting lagen maar niet voldoende om te oordelen dat er wettig bewijs is. Voor de overval op Lidl Alkmaar is aldaar bij de rechtbank de hoofdverdachte inmiddels veroordeeld. Bij de overval op Hoogvliet in Amersfoort was nog een derde verdachte betrokken, en een medeplichtige.

De rechtbank heeft forse celstraffen opgelegd. De schutter, die verantwoordelijk is voor het levensbedreigende schot in de buik van de juwelier, heeft zes jaar cel gekregen. Een verdachte die naast de overvallen op de Gouden Kroon en Hoogvliet verantwoordelijk werd geacht voor een straatroof kreeg vijf jaar, de overvaller op de Gouden Kroon en Hoogvliet kreeg vier jaar, een vierde overvaller, voor wie alleen de overval op de Gouden Kroon speelde, kreeg drie jaar cel. Zij moeten daarnaast een fors deel van de geleden schade van de winkelier vergoeden. De medeplichtigen kregen 18 maanden cel waarvan zes voorwaardelijk respectievelijk 180 dagen waarvan 144 voorwaardelijk met 240 uur taakstraf. De derde man bij de overval op Hoogvliet kreeg 18 maanden cel onvoorwaardelijk, de medeplichtige aan die overval negen maanden.
Provincie:
Tag(s):