donderdag, 22. januari 2009 - 15:57

Toyota iQ nu zuinigste benzineauto

Toyota heeft met de introductie van de iQ de koppositie voor zich opgeëist in de TOP 10 van zuinige benzineauto’s. De iQ, die vanaf 23 januari verkrijgbaar is, verbruikt volgens de offi¬ciële fabriekscijfers slechts 1 liter benzine op 23,3 kilometer. Daardoor heeft de iQ vooralsnog als de enige benzineauto een CO2-emissie van minder dan 100 g/km. Nummer twee is de Smart fortwo Coupe.

Ook bij de dieselauto’s zijn er opvallende verschuivingen. Zo is de uitstoot van de Seat Ibiza Ecomotive dankzij een aantal aan¬pas¬sin¬gen gedaald tot 98 g/km CO2 waarmee deze opschuift naar de tweede plaats in de TOP 10 kleine diesels. Nieuw¬komers in deze TOP 10 zijn de dieselversie van de Toyota iQ, de Ford Fiesta en de Toyota Yaris. Om een positie in de Top 10 te bereiken mag een auto slechts 110 g/km CO2 uitstoten, terwijl dit vorig kwartaal nog 119 g/km was.

In de Top 10 middelgrote diesels hebben de Ford Focus 1.6 TDCi ECOnetic, de Volvo C30 en de Fiat Qubo samen de kop overge¬no¬men., De Volvo C30 en de Fiat Qubo zijn, evenals de Renault Megane en Opel Astra Ecoflex, nieuwkomers in de lijst. Overigens liggen de CO2-emissies in deze klasse zeer dicht bij elkaar.

Ook de Top 10 Grote diesels kent een nieuwe koploper: de Volvo S40 1.6 D DRIVe. De CO2-emissie van slechts 118 g/km is voor deze klasse een knappe prestatie. De Volkswagen Passat 2.0 TDI Bluemotion is aanzienlijk zuiniger geworden en is daardoor opgerukt naar de derde plaats. Nieuwkomers in deze klasse zijn de Audi A6, de Citroen C5 en de Fiat Croma. Deze klasse kent inmiddels 12 modellen met een CO2-emissie van 140 g/km of minder, inclusief twee modellen uit grootteklasse ‘E’ (de BMW 520 en Audi A6).

Vergeleken met de dieselauto’s kennen de benzine-Top 10’s minder verschuivingen. Een aan¬tal modellen is iets zuiniger geworden, maar de limietwaarden om tot de Top-10’s gerekend te mogen worden, zijn bijna identiek aan het vorige kwartaal. Opvallende nieuwkomers bij de grote benzineauto’s zijn de Lancia Musa 1.4 en de Toyota Avensis 1.6 met een CO2-emissie van respectievelijk 146 en 152 g/km, waarmee zij direct de tweede en derde plaats in deze Top 10 voor zich opeisen.

De Top 10’s zijn een initiatief van de ANWB, de Stichting Natuur en Milieu en het WNF. Deze organisaties adviseren autobezitters die de aanschaf van een ander voertuig overwegen te kiezen voor een nieuwe kleine benzine-auto. Deze zijn zuinig, schoon en waardevast.
Categorie:
Tag(s):