maandag, 24. augustus 2009 - 18:24

Trage magneten helpen ultrasnelle data-opslag

Nijmegen

Onderzoekers van het Institute for Molecules and Materials (IMM) van de Radboud Universiteit Nijmegen en de Stichting FOM zijn er in samenwerking met Russische en Oekraïense collega’s achter gekomen dat de magnetisatie, het tot stand komen van een noord- en zuidpool, van bepaalde magneten inertie - oftewel traagheid - laat zien. De magnetisatie gedraagt zich alsof die massa heeft. Dit heeft de Radboud Universiteit Nijmegen maandag 24 augustus bekendgemaakt.

Veel snellere data-opslag
Deze zogenaamde antiferromagneten kunnen veel sneller omgepoold worden door hun inertie. Met behulp van deze ontdekking kan een geheel nieuw scenario van magnetische data-opslag worden gerealiseerd: door middel van inertie kan een harde schijf met magnetische pulsen werken die 10.000 keer korter zijn dan tot nu toe realiseerbaar was.

De ontdekking is ook belangrijk voor andere toepassingen waarbij grote hoeveelheden informatie binnen zeer korte tijd opgeslagen moeten worden of voor een 3D-display. Op 23 augustus publiceerden Alexey Kimel en zijn collega's hun bevindingen in het gezaghebbende wetenschappelijk tijdschrift Nature Physics.
Categorie:
Tag(s):