donderdag, 28. mei 2009 - 23:34

Transavia.com ondanks moeilijke markt winstgevend

Schiphol

In het op 31 maart jl. geëindigde verslagjaar 2008/2009 heeft transavia.com voor het 31e achtereenvolgende jaar winst geboekt en daarmee opnieuw een positieve bijdrage geleverd aan het resultaat van de Air France – KLM Groep

Door de verslechterde marktomstandigheden en kostenstijgingen is het resultaat wel beduidend lager dan in het voorgaande jaar. De omzet van transavia.com nam met 11,6% toe tot € 697,6 miljoen terwijl de bedrijfslasten met 14,3% stegen tot € 682,2 miljoen. Het resultaat voor bijdrage vennootschaps­belasting daalde van € 18,1 miljoen naar € 11,1 miljoen.

Transavia.com heeft aan haar internationale groeistrategie in het afgelopen jaar verder invulling gegeven door vanuit Denemarken charter- en lijndienst­operaties te starten en door in de wintermaanden vanuit Innsbruck en Salzburg lijndiensten uit te voeren naar verschillende Europese steden.

In de zomer van 2008 bedroeg het aantal lijndienstbestemmingen vanuit Nederland 22 en vloog transavia.com op 73 charterbestemmingen waarvan er op 31 ook rechtstreeks door de consument kon worden geboekt. In totaal heeft transavia.com in het verslagjaar 5,5 miljoen passagiers vervoerd, een toename van 1,5% ten opzichte van het vorig jaar.

Vooral in het hoogseizoen ondervond transavia.com de gevolgen van de fors gestegen brandstofprijzen, in het tweede halfjaar van de door de economische crisis sterk verslechterende marktomstandigheden en de per 1 juli ingevoerde Vliegbelasting.

Dit leidde vooral op het gebied van lijndiensten tot een teruglopende vraag. De onderneming heeft op deze ontwikkelingen gereageerd met – waar gewenst in overleg met de touroperators – aanpassingen in het routenetwerk en met kostenbesparingen.

Nieuwe activiteiten buiten Nederland
Dankzij de slagvaardige organisatie en de beschikbaarheid van vliegtuig- en bemanningencapaciteit heeft transavia.com eind 2008 snel kunnen inspelen op het faillissement van een Deense luchtvaartmaatschappij, actief met vluchten naar met name zonbestemmingen.

Zo is door transavia.com gedurende het winterseizoen vanaf de luchthaven Billund een groot aantal chartervluchten uitgevoerd. Ook vliegt de onderneming sinds begin december lijndiensten vanaf Kopenhagen naar zon- en winterbestemmingen.

Begin 2009 heeft transavia.com ter ondersteuning van de operaties in Denemarken de onderneming Transavia Denmark ApS opgericht.

Verder heeft transavia.com haar positie op de wintersportmarkt versterkt. Innsbruck en Salzburg zijn de afgelopen winter direct vanuit Berlijn, Brussel, Kopenhagen en Hamburg aangevlogen en de vluchtfrequentie op deze twee steden vanuit Nederland is verhoogd. transavia.com was in de wintermaanden na Austrian Airlines de tweede luchtvaart­maatschappij op Innsbruck Airport.

Transavia France
Ondanks de moeilijke marktomstandigheden heeft Transavia France de plannen doorgezet om de vloot in 2008 uit te breiden van vier naar zeven en in 2009 naar acht vliegtuigen.

Steeds meer Franse consumenten en touroperators kiezen voor deze 40%-dochter van transavia.com (Air France 60%). Daardoor zijn de bezettingsgraad en de productie van Transavia France toegenomen.

Het resultaat na belasting was nog negatief (minus € 8,1 miljoen) maar betekende een aanzienlijke verbetering ten opzichte van het voorgaande, eerste boekjaar (minus € 19,3 miljoen).
Provincie:
Tag(s):