dinsdag, 3. februari 2009 - 16:12

Transportriool bij NedCar gerenoveerd

Nieuwstadt

Langs Op de Baan bij Nieuwstadt wordt het transportriool van Sittard naar de rioolwaterzuiveringsinstallatie Susteren momenteel gerenoveerd. Dit gebeurt door het aanbrengen van een kunststof kous. Waterschapsbedriif Limburg, de uitvoeringsorganisatie van Waterschap Roer en Overmaas, is sinds eind januari bezig de 25 jaar oude transportriolering te herstellen over een lengte van 500 meter vanwege betonrot.

Het afvalwater van Sittard naar Susteren wordt daarom twee weken tijdelijk omgeleid via een speciaal aangelegde stalen leiding van 600 meter lengte langs de weg. Deze leiding moet maximaal 10.000 m³ afvalwater per uur kunnen transporteren. Om het water om te pompen staan er vier pompen met elk een capaciteit van maximaal zo’n 3.500 m³/h opgesteld. De energie wordt geleverd door grote stroomaggregaten.

Het transportriool, een betonnen leiding met een doorsnede van 1500 mm, aangelegd in 1983, is op de plek van de aansluiting van Nedcar aangetast. Het water van dit bedrijf wordt geloosd middels een persleiding. Bij de uitmonding van persleidingen treedt bijna altijd betonaantasting op. Daarom moet de leiding nu worden aangepakt.

‘Het aanbrengen van een kunststof kous in de betonnen leiding is efficiënt omdat de leiding dan niet vernieuwd hoeft te worden. Dat scheelt een hoop graafwerk, maar ook het risico om kabels en leidingen in de grond te beschadigen is dan nauwelijks aanwezig. Deze kunststof kous is zuurbestendig en daarmee ook duurzaam’, aldus Ron van Hoof, Senior Projectleider Supportteam Bouwzaken.
Provincie:
Tag(s):