zondag, 29. maart 2009 - 10:46

"Trouw aan hun geloof" nieuwe expostitie in Kamp Westerbork

Westerbork

Bijna vijfenzestig jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog is nog altijd sprake van witte plekken in de geschiedschrijving over die jaren. De vervolging van Jehovah´s Getuigen door de Nazi’s is zo’n onbekend onderwerp. De tentoonstelling Trouw aan hun geloof in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork geeft een beeld van het ondergrondse werk, de gevangenschap en de bevrijding van Nederlandse Jehovah’s Getuigen. De expositie belicht de vervolging van een kleine maar zeer gedreven geloofsgemeenschap.

Al snel na de machtsovername in Duitsland door de nazi’s in 1933 werden Jehovah’s Getuigen doelwit van vervolging. In bezet Nederland zouden de Jehovah’s Getuigen hetzelfde lot ondergaan. Kort na de Duitse inval werd hun organisatie verboden, het hoofdbureau in Heemstede gesloten en werden hun drukpersen in beslag genomen. Alle activiteiten van de Jehovah’s Getuigen werden verboden. Toch bleven zij ondergronds actief. De tol die zij daarvoor hebben moeten betalen was zwaar: velen hebben hun activiteiten met arrestatie, langdurige gevangenschap of zelfs de dood moeten bekopen. In totaal werden in 1940-1945 ongeveer 500 Nederlandse Jehovah’s Getuigen gearresteerd; ongeveer 130 van hen zijn omgekomen als gevolg van mishandeling, ziekte en ontberingen.

Opmerkelijk is dat het aantal Jehovah’s Getuigen in oorlogstijd is toegenomen. Tussen 1940 en 1945 steeg het aantal van ca. 500 Jehovah’s Getuigen tot 3125. In gevangenschap hadden Jehovah’s Getuigen de mogelijkheid om aan vervolging te ontkomen. Als zij de zogenaamde afzweringverklaring ondertekenden, werden ze onmiddellijk in vrijheid gesteld. Verreweg de meeste bleven 'getrouw aan hun geloof' en kozen daarmee voor gevangenschap met alle verdere gevolgen.

In de expositie krijgt de vervolging een persoonlijk gezicht door foto’s, voorwerpen, herinneringen en een permanent getoonde film waarop vervolgde Getuigen hun verhaal vertellen.

De tentoonstelling Trouw aan hun geloof. De vervolging van Jehovah’s Getuigen in de Tweede Wereldoorlog is vanaf 4 april tot en met 31 mei 2009 te zien in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork.
Provincie:
Tag(s):