zondag, 26. april 2009 - 13:02

Tsjernobyl-kinderen mogen weer naar Nederland

Den Haag

Wit-Russische kinderen uit de nog altijd zeer radioactieve omgeving van Tsjernobyl mogen weer vakantie vieren bij Nederlandse gastgezinnen. ‘Nederland heeft een overeenkomst gesloten met Wit-Rusland die dit mogelijk maakt’, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken zondag.

Minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) reageert verheugd: "Ik ben blij dat de kinderen weer naar Nederland mogen komen. We hebben er hard aan moeten trekken om de Wit-Russische regering tot een akkoord te bewegen. Het is prachtig nieuws voor de Nederlandse gastgezinnen, die er zo veel voor over hebben om de kinderen een mooie tijd te geven. De eerste groep komt met Koninginnedag bij ons in Nederland aan."

Drie particuliere stichtingen brengen al jaren zowel zieke als gezonde kinderen uit de omgeving van Tsjernobyl enkele weken onder bij gastgezinnen in Nederland. Vorig jaar verbood de Wit-Rusland deze vakanties. De regering was bezorgd dat de bestaande regelingen niet garandeerden dat de kinderen na hun vakantie weer terug zouden komen naar hun ouders.

Het akkoord met Wit-Rusland betekent dat de vakantiereizen nu weer voor onbepaalde mogelijk worden. Naast Nederland sloten Italië, Ierland en Duitsland inmiddels een overeenkomst met de autoriteiten in Minsk. Een groot aantal andere EU-landen is nog in onderhandeling.

Nederland en Wit-Rusland praten verder over het wegnemen van de laatste beperkingen in de regeling. De programma's zijn voorlopig alleen bestemd voor kinderen tot 14 jaar. Ze mogen maximaal maar 3 keer naar Nederland.
Provincie:
Tag(s):