donderdag, 16. juli 2009 - 20:07

Twee jaar cel wegens geweld tegen NS-medewerkers

Lelystad

De rechtbank te Lelystad heeft donderdag 16 juli twee mannen van 25 en 19 jaar ieder tot twee jaar gevangenisstraf veroordeeld voor hun aandeel in het geweldsincident tegen een aantal medewerkers van de Nederlandse Spoorwegen. Dit heeft de rechtbank Lelystad donderdag laten weten.

Gebroken rib en hersenschudding
Het incident vond plaats op 19 maart 2009 op perron twee van het station Almere-Centraal. Bij het voorval liep één medewerker een gebroken rib en een lichte hersenschudding op. Het vormde de aanleiding voor personeel van de NS om het werk neer te leggen, waarna er extra veiligheidsmaatregelen zijn ingevoerd voor het NS personeel. De aanleiding voor het incident is onduidelijk gebleven.

Verdachte één
De 19-jarige man is veroordeeld voor het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel, openlijke geweldpleging en diefstal van een jas. Vast is komen te staan dat hij de medewerker die gewond is geraakt verschillende malen tegen zijn hoofd en lichaam heeft gestompt en geschopt. Gelet op de ernst van de verwondingen die daarbij zijn ontstaan heeft hij zich daardoor schuldig gemaakt aan zware mishandeling van die medewerker.

Daarnaast is door het toedoen van de verdachte een andere NS-medewerker op de grond gevallen en is die medewerker door iemand anders tegen zijn hoofd is geschopt. Omdat het incident plaatsvond in een openbare ruimte is daarmee sprake van openlijke geweldpleging in vereniging door de verdachte tegen die andere medewerker.

Ook is bewezen dat de verdachte samen met iemand anders de jas heeft uitgetrokken van de gewond geraakte NS-medewerker en dat hij die jas heeft meegenomen. Bij zijn aanhouding had hij de jas zelfs nog aan. Daarmee heeft hij zich schuldig gemaakt aan diefstal van die jas.

Verdachte twee
De 25-jarige man is veroordeeld voor poging tot doodslag en openlijke geweldpleging. Bij hem is vast komen te staan dat hij de gewond geraakte NS-medewerker verschillende malen tegen zijn hoofd en lichaam heeft geschopt terwijl hij op de grond lag. Daarbij heeft hij de NS-medewerker ook tegen zijn adamsappel geschopt. Omdat het schoppen tegen iemands adamsappel een groot risico oplevert dat die persoon daardoor zal komen te overlijden, is de rechtbank van mening dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan een poging tot doodslag. Eveneens is bij deze verdachte bewezen dat hij betrokken is geweest bij de openlijke geweldpleging tegen de andere NS-medewerker.

Overwegingen rechtbank
De rechtbank neemt het de beide verdachten zeer kwalijk dat het geweld is gepleegd tegen twee NS-medewerkers terwijl zij in dienst waren. Volgens de rechtbank heeft het geweld een grote impact gehad op de beide slachtoffers en heeft het incident ook grote onrust in de samenleving veroorzaakt. De rechtbank vindt het niet aanvaardbaar dat tegen personen die een publieke taak uitoefenen, zoals politieambtenaren, ambulancepersoneel en medewerkers van de NS, geweld wordt gepleegd. Daarom is ook een zwaardere straf opgelegd dan wanneer het geweld zich tegen “gewone” burgers zou hebben gericht.

Aan beide verdachten is een zelfde straf opgelegd. Weliswaar wordt de 25-jarige een zwaarder feit, poging tot doodslag verweten, maar daar staat tegenover dat de andere verdachte, de 19-jarige, al eerder is veroordeeld voor geweld.

Schadevergoeding
De verdachten zijn verder nog veroordeeld tot het vergoeden van de schade aan de slachtoffers.
Provincie:
Tag(s):