vrijdag, 24. juli 2009 - 14:04

Twee verdachten van mensenhandel aangehouden

De Nationale Recherche heeft maandagavond in Nijmegen twee mannen aangehouden die worden verdacht van mensenhandel en witwassen. Ze hebben vermoedelijk vrouwen uitgebuit en gedwongen tot prostitutie op boten aan het Zandpad in Utrecht. Dit maakte het landelijk parket vrijdag bekend.

Het gaat om een 38-jarige man, die in Slowakije woont en zijn 20-jarige neef uit Utrecht. Beide zijn van Macedonische afkomst. De 38-jarige man dwong vermoedelijk twee vrouwen tot prostitutie en liet hen meer dan 12 uur per dag werken. Ze moesten het verdiende geld aan hem afstaan en hadden weinig bewegingsruimte.

Minimaal 1000 euro per dag
De vrouwen, die zijn uitgebuit door de mannen, verkeerden in een afhankelijke positie. Eén Slowaakse vrouw had hoge schulden toen zij naar Nederland kwam. De andere vrouw woonde samen met de 20-jarige verdachte. De verdenking bestaat dat hij haar dwong om zeker zes dagen in de week in de prostitutie te werken. Ze moest minimaal 1000 euro per dag verdienen en het geld aan hem afstaan.

Geld in beslag genomen
De autoriteiten in Slowakije hebben op verzoek van het Landelijk Parket het huis van de 38-jarige man doorzocht. Ze troffen 40.000 euro aan in een kluis. De dienst Nationale Recherche van het Korps landelijke politiediensten heeft in het huis van de 20-jarige verdachte in Utrecht 26.000 euro aangetroffen. Het geld is in beslag genomen. Eén slachtoffer heeft aangifte gedaan.

Het onderzoek is gestart in februari. De verdachten zijn vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Leeuwarden, die hen voor twee weken in bewaring heeft gesteld.
Provincie:
Tag(s):