vrijdag, 14. augustus 2009 - 8:57

Tweetal opgepakt voor verspreiden vals geld

Den Haag

Het Bovenregionaal Recherche Team (BRT) van Politie Haaglanden en Hollands-Midden heeft onder leiding van het Openbaar Ministerie twee verdachten aangehouden in een vals geld onderzoek. Dit heeft de politie vrijdag 14 augustus bekendgemaakt.

Het rechercheteam hield maandag 27 juli in Amsterdam twee mannen van 22 en 25 jaar aan die ervan worden verdacht vals geld te hebben gedistribueerd. Na de aanhoudingen doorzocht de politie onder leiding van de rechter-commissaris drie woningen in de hoofdstad.

Ontvoering in Den Haag
Het BRT kwam de zaak op het spoor nadat begin van het jaar de politie van Hollands Midden twee mannen in de Goudse binnenstad aanhield, die in meerdere winkels met valse biljetten van vijftig euro betaalden. Het onderzoek naar de distributeurs van het valse geld kwam eind juni in een stroomversnelling toen in Den Haag een 22-jarige man uit Amsterdam werd aangehouden die ervan wordt verdacht de leverancier van het valse geld te zijn. De man werd aangehouden omdat hij betrokken was bij een ontvoering van een jonge vrouw. De 28-jarige vrouw werd op 27 juni ontvoerd in de Haagse wijk Laak.

De vriend van de vrouw moest 4000 euro aan losgeld betalen om de vrouw vrij te krijgen. De vriend schakelde echter direct de politie in. De politie startte direct een groot onderzoek en verstuurde via de meldkamer ‘een bericht voor alle wagens’. Omdat de politie al direct het kenteken van de mogelijke daders had doorgekregen, konden ook omliggende korpsen worden geïnformeerd met het verzoek uit te kijken naar de auto.

Op Rijksweg A4 zag een politie-eenheid de wagen rijden. Nadat de politie een file had gecreëerd door enkele rijstroken af te kruisen, konden de agenten de vier inzittenden (17 tot 22 jaar uit Amsterdam) aanhouden. De vrouw (28) zat ook in de auto en kon bij de actie worden bevrijd. Uit het vervolgonderzoek bleek dat de ontvoering te maken had met een uit de hand gelopen deal van valse biljetten van vijftig euro. In totaal werden zeven verdachten aangehouden wegens betrokkenheid bij de ontvoering Alle zeven verdachten, waaronder de 22-jarige Amsterdammer die ervan wordt verdacht de leverancier te zijn van het valse geld, zitten in voorarrest.

Hechtenis verlengd
De 22- en 25-jarige verdachten verschenen op woensdag 12 augustus voor de raadkamer, die de gevangenhouding van beide verdachten met 90 dagen verlengde. Eén van de verdachten heeft bekend zich gedurende langere tijd schuldig te hebben gemaakt aan de distributie van valse 50 euro biljetten.

Nauwe samenwerking diverse diensten
Tijdens het onderzoek werd door het BRT nauw samengewerkt met internationale politie liaisons van EUROPOL en de dienst IPOL van het Korps Landelijke Politie Diensten. Het Bovenregionaal Recherche Team van de politie Haaglanden is een samenwerkingverband tussen de politie regio’s Haaglanden en Hollands-Midden.
Provincie:
Tag(s):