woensdag, 29. juli 2009 - 23:56

Twente door oog van de naald

(Elfvoetbal) FC Twente is op bezoek bij Sporting Clube de Portugal door het oog van de naald gekropen. De ploeg uit Enschede stond al vroeg met tien man, maar hield de ambitieuze Portugezen op een zeer verdienstelijke 0-0. Twente bezorgde zich daarmee een goede uitgangspositie voor de return van deze derde voorronde in de Champions League.

De Tukkers schoten uit de startblokken tegen Lissabon. De jonge Chelsea-huurling Stoch was met een actie van rechts al meteen gevaarlijk. Zijn voorzet bereikte Ruiz, die de bal niet goed onder controle kreeg.

De toon was daarmee door de Tukkers gezet. De ploeg uit Enschede profileerde zich voorafgaand aan dit duel als underdog om de druk weg te nemen. En dit lukte aardig, want vooral in de beginfase speelde Twente frank en vrij en maakte de ploeg het Sporting aardig lastig.

Vooral de uitstekende vrije trap van specialist Kenneth Perez was een lust voor het oog. Sporting-keeper Patricio moest tot het uiterste gaan om de inzet te keren.

Na dit wapenfeit kreeg Sporting de greep op de wedstrijd terug. Dit vertaalde zich in de 24ste minuut meteen tot een gevaarlijke uitbraak van Helder Postiga. De spits werd in het strafschopgebied gevloerd door doelman Sander Boschker, die voor zijn actie de rode kaart kreeg. De door arbiter Brych toegekende strafschop werd op miraculeuze gered door zijn vervanger Nicolay Michailov.

Niet veel later redde Michailov wederom op geweldige wijze een bal op doel. Ditmaal moest hij optreden voor een kopbal van ploeggenoot Rajkovic.

Voor de tweede helft kon coach McClaren maar één opdracht meegeven: beperk de schade. En dit deed Twente zeer naar behoren. Met tien man hielden de Tukkers Sporting goed in bedwang.

De Portugezen hadden verreweg het meeste balbezit, maar wisten eigenlijk geen gevaar te stichten. Het belangrijkste wapenfeit van Sporting in de tweede helft was een prachtig schot van Pedro Silva, maar zijn inzet ging rakelings over.

In de spaarzame momenten dat Twente er wel uitkwam, was het ook meteen gevaarlijk. Theo Janssen, befaamd om zijn geweldige traptechniek, loste een verraderlijk schot. Doelman Patricio moest zich tot het uiterste inspannen om de inzet van de Arnhemmer te keren.

Ondanks het aandringen van Sporting bleef Twente goed overeind. Naarmate de minuten vorderden vergreep Sporting zich steeds meer aan schoten uit de tweede lijn. Het sorteerde geen effect. De 0-0 werd niet meer van het scorebord geveegd.

Twente boekte door het gelijke spel een goede uitgangspositie op een verder vervolg in de voorrondes van de Champions League. Volgende week dinsdag ontvangt het Sporting Clube de Lissabon in de Grolsch Veste.
Categorie:
Tag(s):