zaterdag, 17. januari 2009 - 22:11

Twente met moeite langs 'nieuw' Vitesse

(Elfvoetbal) FC Twente heeft zaterdagavond met veel pijn en moeite gewonnen van een onherkenbaar Vitesse. Kenneth Perez werd in de 67ste minuut de matchwinner en bepaalde daarmee de eindstand op 2-1. Blaise Nkufo en Sebastien Sansoni verzorgden de overige doelpunten.

De eerste helft was er één om snel te vergeten. Twente leek nog niet uit haar winterslaap te zijn ontwaakt. Het laaggeplaatste Vitesse kwam met coach Theo Bos voor de eerste keer op de Arnhemse bank, nauwelijks in de problemen. De Gelderlanders kregen de eerste seizoenshelft liefst dertig treffers tegen, maar kunnen verdedigend gezien, op een uitstekende wedstrijd terugkijken. Bos had een ander Vitesse de wei in gestuurd. Nick Kuiper was linksback, terwijl Sansoni op het middenveld geposteerd was. Mads Junker was de diepe spits, in de rug gesteund door Santi Klok, Nicky Hofs en Claudemir.

Vitesse had de pech dat de enige kans voor rust meteen een doelpunt was. Een hoekschop van Perez werd door Sansoni bijna in eigen doel gekopt, maar de Fransman zag een ploeggenoot voor de doellijn redding brengen. De bal kwam vervolgens via de kluts voor de voeten van Nkufo; de Zwitser schoot van dichtbij tegen de paal, maar schoot uit de rebound alsnog raak.

De bezoekers vertikten ook na de tegentreffer de verdedigende stellingen te verlaten. Het mag een klein wonder heten dat alle 22 spelers zonder blessures de rust haalden. Scheidsrechter Richard Liesveld trok slechts drie keer geel, terwijl een verdubbeling van de prenten zeker niet had misstaan.

Ook na de doelwisseling slaagden beide ploegen er sporadisch in de toeschouwers te vermaken. Vanuit het niets kwam Vitesse op gelijke hoogte. Een schot van Sansoni werd verkeerd ingeschat door doelman Sander Boschker, waarna de bal knullig over de doellijn rolde. De ervaren doelbewaker zag in het restant van het duel dat zijn ploeggenoten de Arnhemse muur niet konden doorbreken.

Maar FC Twente beschikt over Eljero Elia. De revelatie van de eerste seizoenshelft dribbelde in de 66ste minuut langs een aantal tegenstanders, waarna hij met een bekeken steekpass Perez vrij speelde voor het vijandelijke strafschopgebied. De Deen haalde verwoestend uit en zag de bal hoog in het doel verdwijnen. Vitesse beschikte niet meer over de veerkracht om tot een slotoffensief te komen. Invaller Youssouf Hersi vergat vlak voor tijd nog de score te verhogen.

FC Twente blijft dankzij de zege in het spoor van Ajax. De Enschedeërs staan nu op de derde plaats, op één punt van de Amsterdammers, die dit weekend nog in actie moeten komen. Vitesse blijft op een zestiende positie steken.
Categorie:
Tag(s):