zondag, 3. mei 2009 - 20:25

Twente verslaat AZ en plaatst zich voor Champions League

(Elfvoetbal) Voor het tweede jaar op rij mag FC Twente zich opmaken voor de voorronde van de Champions League. De Tukkers versloegen in eigen huis landskampioen AZ met 3-0, terwijl concurrent Ajax in Rotterdam verloor van Sparta. Hierdoor is Twente zeker van de tweede plaats en is de confrontatie in de Arena volgende week verworden tot een Tukkerse triomftocht in het hol van de leeuw.

De Twentse overwinning op AZ was absoluut verdiend. De thuisclub domineerde de wedstrijd, terwijl de landskampioen een gelaten indruk maakte en het allemaal wel best leek te vinden. De ploeg van Louis van Gaal werd door het assertief spelende Twente op alle fronten afgetroefd en mocht van geluk spreken dat het na een half uur spelen niet tegen een forse achterstand aankeek. Als de voorzetten van Twente iets scherper waren geweest, dan had de voortdurend vrijgelaten Blaise Nkufo er na een kwartier al drie ingekopt.

AZ mocht in de eerste helft ook doelman Sergio Romero bedanken. De Argentijnse goalie heerste in de lucht en wist met enkele goede reddingen gevaarlijke doelpogingen van Marko Arnautovic en Nkufo onschadelijk te maken.

Terwijl Twente dus om de haverklap gevaar creëerde, beperkte het initatiefloze AZ zich tot halfslachtig verdedigen. Het wist het rustsignaal weliswaar met een 0-0 tussenstand te bereiken, maar kort na rust was de voorsprong voor Twente dan toch een feit. Kenneth Perez mocht aanleggen voor een vrije trap, zag dat Romero veel te dicht bij de linkerpaal stond en krulde de bal feilloos in de rechterhoek. Het doelpunt van Perez, de morele winnaar van het seizoen, was een passende bekroning op zijn uitstekende spel de afgelopen maanden.

Van Gaal reageerde met een dubbele wissel, maar Ari en Brett Holman konden het spelbeeld niet veranderen. Na een uur spelen kwam Twente dan ook op 2-0. Een corner van Theo Janssen kwam terecht bij Douglas, die doorkopte naar Peter Wisgerhof. De verdediger schoot de bal van dichtbij binnen.

De supporters van AZ leken allesbehalve aangedaan door de achterstand en reageerden zelfs niet woedend toen AZ-speler Gil Swerts een rode kaart kreeg toebedeeld voor een roekeloze tackle. Samen met de Twente-supporters zongen de Alkmaarders vrolijk mee met dé stadionkraker van de afgelopen vijf jaar: "Helemaal niets in Amsterdam!"

Twaalf minuten voor tijd maakte Eljero Elia het feest compleet door Romero te verrassen met een knal in de korte hoek: 3-0. Helemaal niets in Amsterdam.
Categorie:
Tag(s):