zaterdag, 14. maart 2009 - 22:30

Twente wint dankzij vroege en late goal

(Elfvoetbal) FC Twente heeft haar verblijf op de tweede plaats weer met een week verlengd. Op bezoek bij Willem II won de ploeg van Steve McClaren, dankzij een vroege en een late goal, met 2-0.

Het spel van Willem II laat zich al het hele seizoen omschrijven als bijzonder behoudend. Ook tegen Twente begon de club met een defensieve strategie. Die kon echter na tien minuten weer in de prullenbak. Marko Arnautovic haalde al dribbelend over de rechterflank de achterlijn en legde de bal terug op de inlopende Blaise Nkufo. Met een intikker zorgde de spits van Twente voor de 1-0 voorsprong.

Een vroege treffer was precies wat Twente wilde. De club uit Enschede heeft in de afgelopen weken een aantal slopende wedstrijden moeten spelen en kon het duel met het initiatiefloze Willem II door de voorsprong gebruiken als een veredelde hersteltraining. Minutenlang ging de bal van voet tot voet. Halverwege de eerste helft waren de statistieken alleszeggend: 78 procent balbezit voor Twente, 22 voor het arme Willem II.

Dat de bezoekende ploeg ondanks haar dominantie er niet in slaagde de voorsprong uit te breiden, was onder meer te danken aan het weinig effectieve spel van Eljero Elia. De sensatie van de eerste seizoenshelft trekt sinds de winterstop vooral de aandacht met de hoge frequentie waarmee zijn acties, passes en schoten falikant mislukken. Ook tegen Willem II schoot de aanvaller uit kansrijke positie meerdere keren ruim naast.

In de tweede helft toonde Willem II een ander gezicht. Met de van een blessure teruggekeerde Frank Demouge als invaller binnen de lijnen, kon de voorheen inspiratieloze thuisclub terugvallen op het simpele, maar gevaarlijke opportunistische spel waar de ploeg in 2008 flink wat punten mee wist te verzamelen. Het gevolg was meer spanning en een groter aantal gevaarlijke situaties. Demouge leek zijn invalbeurt zelfs met een doelpunt te gaan bekronen, maar de spits was tot tweemaal toe net te laat om een rebound in het doel te tikken.

Het slotakkoord was derhalve voor Arnautovic. De Oostenrijker tikte vijf minuten voor tijd de bal in het doel van Willem II en besliste daarmee de wedstrijd.