zondag, 25. januari 2009 - 17:45

Twente wint streekderby

(Elfvoetbal) FC Twente heeft zondagmiddag met veel pijn en moeite de streekderby tegen Heracles met 2-1 gewonnen. De thuisploeg deed weinig onder voor haar grote broer uit Enschede, maar kon met veel inzet het kwaliteitsverschil uiteindelijk niet verbloemen. Kenneth Perez en Marko Arnautovic scoorden voor de bezoekers. Vlak voor tijd deed Ricky van den Bergh nog wat terug voor de thuisploeg.

FC Twente trakteerden de thuisploeg het eerste kwartier op een offensief. Onder aanvoering van uitblinker Perez trokken de roodhemden met snel combinatiespel richting het doel van de tegenstander. Het ontbrak de ploeg van trainer Steve McClaren echter aan de eindpass. Toch kreeg één Twentenaar de vrije doortocht. Waar elf Heraclieden aan buitenspel dachten, kwam Arnautovic, na een steekpass van Perez, plots oog in oog met doelman Martin Pieckenhagen te staan. De talentvolle Oostenrijker schoot echter te gehaast en zag de bal in de grote handen van de Duitse doelbewaker verdwijnen.

Zo overleefde Heracles de beginfase zonder kleerscheuren. Met veel passie en strijd knokten de mannen van trainer Gert Heerkes zich vervolgens terug in de wedstrijd. De vele voorzetten en hoekschoppen van de Almeloërs werden echter allen weggewerkt door de goed georganiseerde Twente-defensie.

Tien minuten voor rust kregen de bezoekers het weer op de heupen. De mee opgekomen rechtsback Ronnie Stam trok de bal strak voor het doel en bereikte zijn vrijstaande ploeggenoot Blaise Nkufo. De Zwitser kopte echter van dichtbij slap in de handen van doelman Pieckenhagen. Even later was het opnieuw de Zwitsers international, die een kans met het hoofd kreeg. Dit keer kopte de spits van dichtbij naast het doel. Diep in blessuretijd schoot Perez zijn ploeg alsnog op voorsprong. De Deen mocht vrij opstomen en versloeg doelman Pieckenhagen: 0-1.

Beide elftallen verschenen met dezelfde elf namen aan de start voor het tweede bedrijf. Heracles leek geen les te hebben getrokken uit het sterke begin van Twente voor rust. Vlak na de aftrap werd Arnautovic de diepte ingestuurd. De rechtspoot zag tot zijn verbazing geen tegenstander in de buurt en schoot direct op doel. Pieckenhagen kon met een uiterste krachtinspanning een vroege beslissing voorkomen. De bezoekers vergaten vervolgens door te drukken en zagen aan de andere kant Darl Douglas de stand bijna gelijk trekken. De rappe rechtsbuiten schoot van ver op doel en zag Boschker de bal redden, waarna Van den Bergh net te laat was voor de rebound.

Dit was voor Twente het signaal om het tempo uit de wedstrijd te halen. De bal werd zorgvuldig rondgespeeld op zoek naar een gaatje in de hechte Almelose defensie. Trainer Heerkes dacht met twee verse krachten een gepast antwoord te hebben. Mark-Jan Fledderus verving de onzichtbare Ragnar Klavan en Bas Dost werd vervangen door de wendbare Everton. De wijzigingen leverde niet de gewenste gelijkmaker op.

Een kwartier voor tijd gaf de individuele kwaliteit van FC Twente de doorslag. Een prachtige steekpass van Wout Brama bereikte de doorgelopen Arnautovic, die vervolgens de bal bekwaam langs Pieckenhagen schoot.

Heracles gaf niet en kwam zeven minuten voor tijd op 2-1. Een schot van Jan Wuytens werd door Boschker knap gepareerd, maar de routinier kon niet voorkomen dat Van den Bergh de rebound in het doel schoot. Het slotoffensief kon niet voorkomen dat Heracles tegen haar tweede thuisnederlaag van het aanliep. Diep in blessuretijd was invaller Everton nog wel dichtbij. De Braziliaan versloeg Boschker in de lucht, maar zag zijn kopbal rakelings over het doel vliegen.