dinsdag, 3. februari 2009 - 23:04

Uitblinker Hofs bevrijdt Vitesse

(Elfvoetbal) Vitesse heeft dinsdagavond haar tweede zege op rij geboekt. De Arnhemmers waren in het eigen Gelredome met 1-0 te sterk voor sc Heerenveen.

Onder leiding van uitblinker Nicky Hofs wist Vitesse, vanuit een gesloten defensie, tegenstander Heerenveen een groot deel van het eerste bedrijf haar wil op te leggen. De geelzwarte wervelstorm trok met flitsend combinatiespel richting het doel van de Friezen. Heerenveen, dat afgelopen zaterdag nog knap won bij Ajax (0-1), kwam bijzonder slecht voor de dag.

De ploeg van trainer Trond Sollied leverde bijna elke bal in bij de tegenstander en verloor nagenoeg elke tweede bal. Bovendien werden de twee uitblinkers van de afgelopen maanden volledig uit de wedstrijd gespeeld; de pijlsnelle Roy Beerens kwam niet langs de pas 19-jarige Nicky Kuiper, terwijl spelmaker Danijel Pranjic afwisselend door Sebastien Sansoni en Dalibor Stevanovic het voetballen onmogelijk werd gemaakt. Het ontbrak de Arnhemmers echter aan het creëeren van grote kansen om het veldoverwicht uit te drukken in doelpunten. De overvloed aan voorzetten en hoekschoppen konden geen medespeler bereiken.

Vlak voor de thee nam de thuisploeg wat gas terug. Nota bene de slechtste man van het veld, Goran Popov, kreeg in die fase de beste kans van het duel. De poging van de linksback werd echter stijlvol gepareerd door Vitesse-doelman Piet Velthuizen. De rebound werd vervolgens door Arnar Smarason tegen de paal geschoten. Het thuispubliek kon opgelucht ademhalen en zag beide ploegen met een 0-0 ruststand richting kleedkamers wandelen.

Heerenveen verscheen met één nieuw gezicht aan de aftrap voor het tweede bedrijf. Beerens raakte voor rust, in een duel met oud-ploeggenoot Jeroen Drost, geblesseerd. De buitenspeler werd vervangen door Paulo Henrique. Ook met de aanwezigheid van de Braziliaan werden de Friezen van het kastje naar de muur gestuurd en mochten ze van geluk spreken dat ze niet al snel op achterstand kwamen. Ricky van Wolfswinkel kopte, uit een voorzet van Kuiper, tegen de paal. Enkele momenten later schoot de nieuwe aankoop Stevanovic van dichtbij naast het doel. Ook Sansoni kon het thuispubliek niet laten juichen. De Fransman zag zijn pegel door de Belgische goalie Vandenbusche knap uit het doel worden getikt.

Een kwartier voor tijd leek de pijp leeg bij Vitesse. Heerenveen wist zich met veel passie en strijd terug in de wedstrijd te knokken. De Arnhemmers hadden het aan doelman Piet Velthuizen te danken, dat het nog steeds mocht hopen op een overwinning. De pogingen van invallers Gerald Sibon (kopbal) en Paulo Henrique werden door de in Nijmegen geboren doelbewaker gekeerd.

Met de steun van het publiek vond de thuisploeg haar tweede adem. Vlak voor tijd was het Hofs die Vitesse de verdiende overwinning wist te bezorgen. Een prachtig schot vanuit de tweede lijn belandde in de rechter bovenhoek van het doel. Doelman Vandebusche was kansloos op de inzet van de kleine middenvelder. Vitesse wist zo voor de derde keer op rij de nul te houden. De Gelderlanders rukken dankzij deze overwinning op naar plaats twaalf in de Eredivisie. Heerenveen blijft op de vierde plaats steken en moet afwachten wat de concurrenten gaan doen de komende dagen.
Categorie:
Tag(s):