dinsdag, 13. januari 2009 - 9:59

Uitzonderlijk grote terugval omzet industrie

Den Haag

De ondernemers in de industrie behaalden in november 2008 bijna 14 procent minder omzet dan in november 2007. Dit is de grootste afname sinds de start van de reeks begin jaren negentig.

Medio 2004 was de omzet voor het laatst lager dan een jaar eerder. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

November telde in 2008 twee werkdagen minder dan in 2007. Het negatieve effect hiervan op de omzetontwikkeling wordt geraamd op circa 5 procent. De door de industrie verkochte producten waren bijna 2 procent goedkoper dan in november 2007.

Op de binnenlandse markt realiseerde de industrie in november bijna 13 procent minder omzet. Op de exportmarkt was de omzet ruim 14 procent kleiner. De in het buitenland behaalde omzet was in oktober al lager dan een jaar eerder. De lichte afname werd toen echter gecompenseerd door een toename van de omzet op de binnenlandse markt. De totale omzet van de industrie was in oktober iets hoger dan in oktober 2007.

Alle branches van de industrie behaalden in november minder omzet dan in november 2007. Bij de textiel-, kleding- en lederindustrie en bij de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofindustrie was de afname het grootst. De terugval van de omzet van de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofindustrie hing voor een groot deel samen met de veel lagere afzetprijzen in deze branche.
Categorie:
Tag(s):