vrijdag, 15. mei 2009 - 23:17

UMCG Ambulancezorg gaat elektrisch rijden

Regio

UMCG Ambulancezorg gaat als eerste ambulancedienst van Nederland met elektrische voertuigen de weg op. De eerste twee elektrische wagens worden gestationeerd op Terschelling en in Drenthe.

De ambulanceorganisatie heeft auto’s aangeschaft van het Noorse merk Th!ink City. De elektrische auto’s worden geheel in ambulancestijl uitgevoerd: citroengeel met striping, zwaailicht en sirene. Ze gaan dienst doen als ondersteuningsvoertuig. Beide wagens moeten deze zomer op de weg komen. De nieuwe voertuigen zijn een uitvloeisel van het streven van UMCG Ambulancezorg om niet alleen vernieuwend, maar ook zo duurzaam mogelijk te willen zijn.

UMCG Ambulancezorg heeft bewust gekozen voor de inzet van deze eerste twee elektrische wagens op Terschelling en in Drenthe, omdat beide gebieden hard werken aan een zo groen en duurzaam mogelijk imago. Terschelling werkt er aan om het meest duurzame eiland van het waddengebied te worden en wil in 2020 geheel zelfvoorzienend zijn wat energie betreft. Het eiland doet mee aan het project Duurzame Wadden. De uitstootloze elektrische Th!nk City sluit hier goed bij aan.

De uitstootloze en vrijwel geluidloze (wanneer de sirene uit is) auto past volgens UMCG Ambulancezorg ook heel goed bij het streven van het provinciaal bestuur van Drenthe, om van Drenthe een bijzonder duurzame provincie te maken waar op grote schaal alternatieve en vernieuwbare energie wordt gebruikt en de CO2 uitstoot actief wordt teruggedrongen.

De beperkte topsnelheid van 100 km per uur maximaal en de actieradius van 180 kilometer van de Th!nk City zijn voor UMCG Ambulancezorg geen probleem. Op Terschelling zijn de afstanden beperkt en ook in Drenthe wordt 180 kilometer per dag voor een dergelijk voertuig niet gehaald Bovendien: de meeste wegen zijn ingericht voor maximaal 80 en een enkele weg voor 100 kilometer per uur, los van de twee autosnelwegen door Drenthe.
Provincie:
Tag(s):