dinsdag, 17. maart 2009 - 11:12

UMCG onderzoekt nut screening dunne darm

Groningen

UMCG onderzoekt nut screening dunne darm bij patiënten met Lynch syndroom Patiënten met het syndroom van Lynch hebben een sterk verhoogde erfelijke aanleg voor het krijgen van verschillende soorten kanker.

Zo hebben zij in hun leven tot 70% kans op het krijgen van dikkedarmkanker èn tot 50% kans op baarmoederkanker etc. Ook hebben deze patiënten zo’n 5% kans op het krijgen van dunnedarmkanker. Het UMCG gaat vanaf deze week onderzoeken of het regelmatig screenen op dunnedarmkanker bij patiënten met Lynch syndroom zinvol is.

De behandeling van kanker heeft de grootste kans van slagen als er in een zo vroeg mogelijk stadium ingegrepen wordt. Soms zelfs vóórdat de kanker ontstaat. Om (voorstadia van) kanker op te sporen, worden patiënten met Lych syndroom regelmatig gescreend. Jaarlijks of tweejaarlijks ondergaan zij onder andere gynaecologisch onderzoek en onderzoek van de dikke darm. Screenen van de dunne darm werd tot op heden niet gedaan, simpelweg omdat er geen technische middelen waren om zonder operatie of andere belastende ingreep de dunne darm goed te bekijken.
Categorie:
Tag(s):