maandag, 23. februari 2009 - 15:03

UMCG zoekt zaaddonoren

Groningen

Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) begint een campagne die tot meer zaaddonoren moet leiden. Aanleiding hiervoor is het teruglopend aantal zaaddonoren sinds 2004; toen werd een wetswijziging van kracht waardoor het anonieme donorschap werd opgeheven.

De campagne ‘Doe het voor een ander’ wil mannen wijzen op de mogelijkheid om paren te helpen bij het vervullen van hun kinderwens. Ook via huisartsen wil het UMCG deze groepen benaderen.

Het UMCG beschikt over een van de tien spermabanken in Nederland. Omdat het aantal donoren op dit moment gering is, kan slechts een beperkt aantal vrouwen behandeld worden met donorzaad. De afdeling Voortplantingsgeneeskunde van het UMCG is daarom op zoek naar mannen die zaaddonor willen worden. Door de wetswijziging in 2004 is het aantal zaaddonoren in Nederland flink teruggelopen. Kinderen die via kunstmatige inseminatie zijn verwekt, kunnen nu op zestien jarige leeftijd via de Stichting Donorgegevens hun donorvader opsporen.

Donoren van het UMCG dragen bij aan het ontstaan van maximaal vijf gezinnen. Bij een hernieuwde kinderwens krijgt een gezin het zaad van dezelfde donor. Hier zijn de kinderen in een gezin echte biologische broers en zussen.
Provincie:
Tag(s):