dinsdag, 21. april 2009 - 11:18

Utrecht geeft 61 geweldplegers een 'weekendarrangement'

Utrecht

'Gewelddadig? Meteen zitten!' Sinds 1 oktober 2008 kent Utrecht het zogeheten 'weekendarrangement'. Iemand die in het weekend een geweldsdelict pleegt, wordt opgepakt en blijft in principe tot en met maandag in de cel.

De persoon gaat naar huis met een boete, het vooruitzicht op een taakstraf of een dagvaarding om voor de rechter te verschijnen. 61 geweldplegers hebben tot nu toe met deze aanpak kennisgemaakt.

"Uitgaan in Utrecht is leuk en dat willen we graag zo houden," zegt burgemeester Aleid Wolfsen. "Geweld hoort daar absoluut niet bij. Wie daar anders over denkt, kan rekenen op een stevige aanpak." Het weekendarrangement maakt gebruik van de wettelijke mogelijkheid om verdachten in verzekering te houden. De politie zet het onderzoek naar het incident in het weekend voort. Op maandag wordt het onderzoek afgerond met de vervolgbeslissing van de officier van justitie. De verdachte wordt daarmee direct geconfronteerd met de consequenties van zijn of haar gedrag.

Het weekendarrangement kan worden opgelegd aan meerderjarige geweldplegers die bijvoorbeeld op straat, in het verkeer, bij het sporten of in het uitgaansleven een geweldsdelict plegen. Openbaar Ministerie, politie en gemeente Utrecht werken daarbij nauw samen.
Provincie:
Tag(s):