zaterdag, 14. februari 2009 - 0:00

Utrecht kinderlijk eenvoudig langs Willem II

(Elfvoetbal) FC Utrecht heeft Willem II vrijdagavond op haar derde thuisnederlaag op rij getrakteerd. Cedric van der Gun, de revelatie van de laatste weken, was de grote man aan de kant van de Domstedelingen. De 29-jarige aanvaller liet vlak na rust aanvoerder Gregoor van Dijk de openingstreffer scoren. Een kwartier voor tijd bepaalde Van der Gun zelf de eindstand op 0-2.

Willem II-trainer Andries Jonker verkondigde in de week voor het duel aan dat de supporters de Tricolores niet mogen vergelijken met FC Barcelona. Wellicht dat de Tilburgse aanhang haar ploeg na het verloren duel tegen FC Utrecht met een amateurploeg vergelijkt, want de thuisploeg speelde negentig minuten lang een onthutsend zwakke wedstrijd. De Tiburgse trainer vond dat na afloop niet: "Een half uur in de eerste helft hebben wij FC Utrecht het spelen onmogelijk gemaakt. Na rust waren zij iets sterker", aldus Jonker.

Wie de statistieken van Willem II en FC Utrecht voorafgaand van het duel bekeek, kon een spijkerharde ontmoeting verwachten. De Tilburgers (400 overtredingen) werden namelijk het meest teruggefloten van alle clubs in de Eredivisie tot nu toe, terwijl de Domstedelingen met 393 overtredingen het niet veel netter doen. De KNVB had de juiste man aangesteld voor het treffen tussen beide kemphanen. Arbiter Richard Liesveld deelde dit seizoen de meeste gele kaarten uit. De leidsman haalde het eerste bedrijf al bijna zijn gemiddelde van vierenhalve kaart per wedstrijd. Alleen voor Simon Cziommer had zijn geen gele prent consequenties. De Duitser is geschorst voor het treffen met NEC volgend weekeinde.

De strijd en vele overtredingen kwam het veldspel niet ten goede in Tilburg. Van der Gun en Tom Caluwé waren de enige twee spelers die een poging tussen de doelpalen konden plaatsen. Doelman Maikel Aerts wist de inzetten, zonder veel inspanning, te keren.

De gastheren werden de eerste twintig minuten stevig bij de keel gegrepen. Een veel agressiever FC Utrecht was de betere ploeg, zonder grote kansen te creëren. Willem II kon het tweede deel van de eerste helft gelijke tred houden. Het had wel veel overtredingen nodig. De zeldzame keren dat de Tilburgers in het vijandelijke strafschopgebied verschenen, leverde slechts één goede mogelijkheid op. In de persoon van Ibrahim Kargbo kreeg Willem II haar beste kans. De middenvelder kreeg de bal via de kluts voor de voeten en schoot vervolgens rakelings naast het doel.

Na de thee verving Ali Boussabon de onzichtbare Loic Loval. De invaller zag in de 47ste minuut ploeggenoot Van Dijk de openingstreffer scoren. Uitblinker Van der Gun ontfutselde de bal van directe tegenstander Arjan Swinkels en wist vervolgens de vrijstaande Van Dijk te bereiken. De middenvelder schoot de bal langs sluitpost Aerts.

Ook na de tegentreffer bleven de bezoekers de betere. De Domstedelingen zagen Willem II nog wel twee kansen krijgen; een vrije trap van invaller Mohammed Messoudi raakte de lat en een kopbal van de 20-jarige Bart Biemans ging net over het doel.

De ploeg van trainer Ton Du Chatinier bewees dat winnen van Willem II heel simpel kan zijn; sluit de weg naar topscorer Frank Demouge af. Van Dijk en Silberbauer wisten creatievelingen Boutahar en Akgün uit te schakelen. De twee spelverdelers liepen meer achter hun tegenstander aan, in plaats van het spel te verdelen en Demouge in stelling te brengen. De onervaren Tilburgse defensie maakte ook geen beste beurt. Het gelouterde Utrecht wist de Tricolores zo fel op te jagen dat de bal steeds snel in bezit van de bezoekers kwam.

Een kwartier voor tijd deelde Utrecht de genadeklap uit. Een voorzet van Cziommer werd door Van der Gun snoeihard raak gekopt. De resterende minuten werden volwassen uitgespeeld door het in vorm verkerende Utrecht.

Willem II heeft na de winterstop in zes duels slechts één punt bij elkaar gesprokkeld. Opmerkelijk genoeg staan de Brabanders, net als voor de winterstop, nog altijd op een tiende plaats. FC Utrecht heeft dankzij de zege haar zevende plek in de Eredivisie verstevigd. De mannen van trainer Du Chatinier staan nu op evenveel punten als FC Groningen, maar hebben een slechter doelsaldo.