woensdag, 4. februari 2009 - 9:54

Utrecht krijgt stadsdichter

Utrecht

De gemeenteraad benoemt tijdens de raadsvergadering van donderdag 5 februari de eerste, officiële stadsdichter van Utrecht. Het idee om een stadsdichter aan te stellen komt van Alice van Rooij van D66. Na de geheime stemming feliciteert de raad de door hen gekozen stadsdichter.

Naar aanleiding van het initiatiefvoorstel is een adviescommissie van deskundigen opgericht. Deze commissie bestond uit twee ambtenaren en twee vertegenwoordigers uit de literaire wereld. De adviescommissie draagt de kandidaat voor aan de gemeenteraad. De dichter wordt voor twee jaar benoemd en krijgt een honorarium van €5.000, - per jaar.

Na de benoeming worden de taken van de stadsdichter in overleg vastgesteld, om zo tot een vernieuwende en zinvolle invulling van het stadsdichterschap te komen. Mogelijke taken zijn een beschrijving van de stad in gedichten, een rol als talentscout/opleider en de oprichting van een stadsdichtersgilde. De stadsdichter zal ook bijzondere gebeurtenissen in Utrecht met een gedicht opluisteren. Van “Koninginnenach� tot actuele politieke gebeurtenissen.
Provincie:
Tag(s):