maandag, 21. september 2009 - 9:18

Vaccin om varkens te beschermen tegen Mexicaanse griep

Lelystad

Het Centaal Veterinair Instituut in Lelystad (CVI), onderdeel van Wageningen UR, beproeft een zelf ontwikkeld vaccin om varkens te beschermen tegen Mexicaanse griep.

Volgens de onderzoekers is bescherming hard nodig, mocht de menselijke varriant van het H1N1-virus overslaan op de varkensstapel.

Deze maand gaat de Animal Science Group (ASG) van Wageningen UR in Lelystad een zelf ontwikkeld varkensvaccin uitproberen tegen het Mexicaanse-griepvirus. Het vaccin moet de varkensstapel beschermen, mocht het virus overspringen van mensen op varkens. Tegelijkertijd met dit nieuwe ASG-vaccin zal worden gekeken of twee commerciële influenzavaccins voor varkens bescherming bieden tegen dit nieuwe, humane influenzavirus.

De experimenten, die de afgelopen maanden zijn voorbereid, worden uitgevoerd met twintig tot veertig influenzavrije varkens. Dit gebeurt in de zogeheten high containment facility van het Centraal Veterinair Instituut (CVI) in Lelystad. Deze laboratoriumruimte is hermetisch afgesloten van de buitenwereld: er kunnen geen virussen of bacteriën uit.

Vaccin

Ook al is het nieuwe H1N1-Mexico-virus nog niet in varkens aangetoond, er is wel degelijk een kans dat het overspringt. Uit recent onderzoek blijkt dat het Mexico-virus erg besmettelijk is. AGS heeft daarom samen met de Universiteit Utrecht een varkensvaccin ontwikkeld op basis van een manteleiwit van het nieuwe virus. Dat wekt immuniteit op in varkens. De gevoeligheid voor het virus wordt daardoor verminderd en ook de vermeerdering van het virus neemt af. Vaccinatie dempt zo de circulatie in de varkenspopulatie.

Het plan is om negen varkens met dit nieuwe vaccin in te enten. Aan de hand van bloedanalyses zal worden bekeken of er inderdaad specifieke antistoffen zijn gevormd. Varkens zullen vervolgens moedwillig worden besmet met het 2009-influenzavirus om de effectiviteit gedetailleerder in kaart te brengen. Daarnaast zal in twee andere groepen varkens worden gekeken of twee bestaande influenzavaccins, respectievelijk ontwikkeld voor H1N1-virusstammen die in Europa circuleren en voor H1N1-virusstammen in Noord-Amerika, ook bescherming bieden tegen het Mexico-virus. ‘Vanwege de grote verschillen verwachten we dat die niet zullen werken’, aldus Koch.

De testen worden in laboratoriumruimte gehouden die hermetisch zijn afgesloten van de buitenwereld.
Categorie:
Tag(s):