donderdag, 19. februari 2009 - 16:10

Vader dode baby's vrijgesproken

Amsterdam

Het gerechtshof te Amsterdam heeft op 19 februari 2009 uitspraak gedaan in de strafzaak tegen Jeroen de W. Hij werd verdacht van betrokkenheid bij het doden van vier pasgeboren kinderen door zijn voormalige partner E.A, hetgeen eind 2005 aan het licht is gekomen door de vondst van vier babylijkjes.

Jeroen de W. was door de rechtbank vrijgesproken. Daartegen heeft de officier van justitie hoger beroep ingesteld. Op 12 februari 2009 heeft de advocaat-generaal tot vrijspraak geconcludeerd. Het hof heeft Jeroen de W. vrijgesproken, omdat niet bewezen is dat hij op de hoogte was van de vier zwangerschappen, bevallingen, de dood van de baby’s en het verborgen houden van de lijkjes.

Jeroen de W. en E.A. hebben beiden van meet af aan verklaard dat Jeroen de W. daarvan niets wist, laat staan dat hij daarbij op enigerlei wijze betrokken was. In hoger beroep is een deskundigenrapport aan het dossier toegevoegd, waarin wordt geconcludeerd dat de verklaringen van E.A. wat dit betreft betrouwbaar zijn.

De technische recherche heeft uitvoerig onderzoek gedaan, onder meer in en rondom zijn woning in Beverwijk, maar daaruit zijn geen aanwijzingen naar voren gekomen die duiden op enige betrokkenheid van Jeroen de W.

Van de ongeveer 59 getuigen uit de omgeving van E.A. heeft slechts één getuige tegen haar het vermoeden van zwangerschap geuit, hetgeen E.A. toen onmiddellijk van de hand heeft gewezen. Niet is gebleken dat iemand anders in haar omgeving de zwangerschappen heeft opgemerkt, kennelijk omdat zij deze verborgen wilde houden en daarin ook is geslaagd. Zelfs de naaste familie van E.A. heeft niets gemerkt.

E.A. leed aan een persoonlijkheidsstoornis die het niet onthullen van de zwangerschappen in de hand werkte. Volgens de psychiater en de psycholoog die door het hof als deskundigen zijn gehoord, is Jeroen de W. iemand die niet te veel ziet en opmerkt. Hij was nauwelijks betrokken of oplettend waar het zijn ex partner betrof.
Provincie:
Tag(s):