donderdag, 18. juni 2009 - 9:06

Vakantiewerkers massaal aan de slag ondanks crisis

Amsterdam

Jongeren hebben bij het zoeken naar een vakantiebaantje geen last van de kredietcrisis. Vier van de vijf jongeren (78,9%) heeft zonder problemen een leuke baan voor de zomer gevonden.

“De verwachting was dat jongeren het vanwege de crisis moeilijk zouden krijgen deze zomer, maar niets is minder waar.�, aldus Jeroen de Glas, voorzitter FNV Jong.

Driekwart van de jongeren (75,9%) gaat weer lekker aan de slag. Dat zijn 1,2 miljoen vakantiewerkers, iets minder dan vorig jaar. Het liefst staan de jongeren in de winkel (31,0%) en verder zijn werken in de horeca (24,4%) en de zorg (10,0%) onveranderd populair. Het liefst staan de jongeren in de winkel (31,0%) en verder zijn werken in de horeca (24,4%) en de zorg (10,0%) onveranderd populair.

Loonkloof

Opvallend is dat de traditionele loonkloof tussen mannen en vrouwen ook bij de jongeren duidelijk is te zien. Vooral bij de ‘topinkomens’ is het verschil groot: bijna 18 procent van de jongens (17,6%) verdient meer dan 8 euro bruto per uur, tegen slechts 9,7 procent van de meisjes.

Meisjes verdienen juist vaker heel weinig: 12 procent van de meisjes verdient 1 tot 3 euro bruto per uur, terwijl maar 4,5 procent van de jongens zo weinig per uur krijgt. De loonkloof is het salarisverschil tussen mannen en vrouwen. Zelfs als er rekening wordt gehouden met opleiding, ervaring en andere zaken, blijken vrouwen gemiddeld nog altijd 3 tot 7% minder te verdienen.

Geen kennis van het minimumjeugdloon

Meer dan de helft van de jongeren (56,1%) heeft geen idee wat ze minimaal zouden moeten verdienen. “Ook dit jaar blijkt weer uit ons Vakantiewerkonderzoek dat jongeren niet goed op de hoogte zijn van hun rechten.

Het wettelijk minimum jeugdloon is in Nederland verbazingwekkend weinig. Een 15-jarige krijgt welgeteld 2 euro 39 bruto per uur. Bruto dus. Jongeren verdienen meer, vinden wij. En daar zijn wij via www.gewoonmeerloon.nl heel hard handtekeningen voor aan het verzamelen.�, aldus de Glas.
Categorie:
Tag(s):