zaterdag, 18. april 2009 - 11:05

Van Basten gunt AZ de titel

(Elfvoetbal) Ajax-trainer Marco van Basten vindt het een goede zaak dat er een keer een andere club dan Ajax, Feyenoord of PSV kampioen van Nederland wordt. "Ik vind dat AZ een goed seizoen draait en gezien het aantal punten de terechte winnaar is."

Toch had Van Basten het liever anders gezien. De topper tegen PSV had volgens hem eigenlijk om de titel moeten gaan. "Het is niet gebruikelijk dat PSV-Ajax om de plekken vier en twee gaat, maar de titel van AZ is ook wel eens een mooie afwisseling en voor het Nederlandse voetbal een goede zaak. Voor Ajax niet, het is aan ons om daarmee om te gaan", aldus de oefenmeester in De Telegraaf.

Van Basten reageerde ook op de kritiek op de jeugdopleiding van Ajax. "Die vind ik vreemd. Als je ziet wie er bij ons doorbreken, dan is dat veel meer dan bij andere clubs. Dat houdt in dat er wel degelijk iets klopt. Al wil ik niet zeggen dat de opleiding geweldig is. Ook wij vinden dat een aantal zaken beter kan. Ik vind het niet zinvol (zoals Johan Cruijff wilde, red.) om de hele jeugdopleiding op de schop te gooien. Grote delen zijn wel goed."

Van Basten wil de opleiding meer cachet geven door jeugdspelers langer aan de club te binden. "Ik voer daar ook gesprekken over, vind dat een speler een jaar of vier in de Nederlandse competitie moet hebben gespeeld. Anders loop je het risico in het buitenland op de bank te komen. Achteraf kun je zeggen dat Ryan Babel (Liverpool) het niet slim heeft gedaan."
Categorie:
Tag(s):