vrijdag, 24. april 2009 - 9:13

Van Gaal praat met Belgische bond over bondscoachschap

(Elfvoetbal) De Belgische voetbalbond wil Louis van Gaal graag aanstellen als nieuwe bondscoach. Een driekoppige delegatie sprak woensdag met de 57-jarige succesvolle trainer AZ in diens woonplaats Noordwijk. Over de resultaten van het gesprek willen de partijen voorlopig nog niets zeggen.

De delegatie van de Belgische voetbalbond bestond uit voorzitter François De Keersmaecker alsmede Phillip Collin (voorzitter) en Herman Wijnants (lid) van de technische commissie. De Keersmaecker wil de naam van Van Gaal in de media niet officieel bevestigen. "Een duobaan is niet optimaal. Maar het is voor ons wel een optie. Wij moeten naar het totaalplaatje kijken", reageert hij in Het Laatste Nieuws. "Het ideaal is iemand die zich alleen met de nationale ploeg moet kunnen bezighouden, maar we moeten het totaalplaatje zien. Ik ontken noch bevestig dat het om Van Gaal gaat, maar een coach kan zo'n grote naam hebben dat we het erbij moeten nemen dat hij voorlopig ook nog een club traint. We moeten alle elementen in rekening brengen bij onze keuze."

De Belgische voetbalbond heeft een lijstje samengesteld van vijf kandidaten. De bewuste delegatie praat de komende weken met alle trainers om hun mening te polsen en hun visies aan te horen.

Afgelopen weekeinde gaf voorzitter Dirk Scheringa van AZ aan, dat Van Gaal zijn baan mag combineren met een bondscoachschap, om de trainer zodoende tot 2016 of 2018 in Alkmaar te behouden. Van Gaal heeft in zijn contract staan dat hij naar Argentinië, Spanje, Engeland, Duitsland of Nederland kan vertrekken als hij daar aan de slag kan als bondscoach. Dat contract loopt tot 2010.

België ontsloeg afgelopen maand bondscoach Rene Vandereycken. De vier AZ-Belgen, Gill Swerts, Sebastian Pocognoli, Moussa Dembélé en Maarten Martens gaven toen aan hoe schrijnend het verschil in de werkomstandigheden was tussen hun club en hun nationale selectie.
Categorie:
Tag(s):