vrijdag, 25. september 2009 - 9:15

Van Vollenhoven:'Machinist passagierstrein heeft erger voorkomen'

Barendrecht

Pieter van Vollenhoven, voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV), die donderdagavond kort na het ongeval tussen twee goederentreinen bij Barendrecht ter plaatse was, prees de machinist van de passagierstrein voor zijn ingrijpen. Deze maakte een noodstop nadat hij een vonkenregen zag waardoor het aantal slachtoffers volgens Van Vollenhoven beperkt bleef.

Onderzoek botsing goederentreinen
De OVV zal samen met ondermeer de KLPD onderzoek doen naar de oorzaak van het ongeluk bij Barendrecht waarbij één van de machinisten is overleden. Donderdagavond rond half elf reed een goederentrein ter hoogte van Barendrecht op het spoor bij de A15. De trein kwam uit de richting van Rotterdam. Van de andere zijde kwam ook een goederentrein. Deze twee treinen botsten door nog onbekende oorzaak frontaal op elkaar.

Machinist overleden
De machinist van de trein komende uit Rotterdam overleed door de aanrijding. De andere machinist kwam daarbij bekneld te zitten. Deze kon rond één uur in de ochtend worden bevrijd en is zwaargewond overgebracht naar het EMC voor de behandeling van zijn verwondingen.

Passagierstrein
Door de klap kwamen onderdelen van de goederentreinen op de andere spoorbaan terecht. Een aanrijdende passagierstrein richting Brussel botste op de staalresten, maar wist door krachtig te remmen de schade te beperken. Door het hevige remmen raakten enkele passagiers lichtgewond.

Geen gevaarlijke stoffen
Bij deze botsing zijn geen gevaarlijke stoffen vrijgekomen. Eén van de treinen vervoerde een aardolie-achtige stof in een wagon die is beschadigd. Er heeft daardoor korte tijd druppelsgewijs wel olie gelekt, maar dit was een dermate kleine hoeveelheid dat dit handmatig opgevangen kon worden. Uit de locomotief druppelde diesel. Ook dit is opgevangen.

Opvang in restaurant
De mensen uit de passagierstrein zijn gelopen naar een bijgelegen restaurant. De ongeveer 175 reizigers zijn daar opgevangen en er was ter plekke slachtofferhulp aanwezig. De gestrande passagiers zijn door de RET en de NS met bussen vervoerd naar ondermeer Antwerpen, Breda, Bergen op Zoom, Roosendaal en Dordrecht.

Viaduct A15
Door de aanrijding zijn de beide treinen in een opwaartse beweging tegen het viaduct van de A15 aangekomen. De A15 is afgesloten geweest om de schade op te nemen maar werd rond half drie weer vrijgegeven.

Kijk voor meer foto's op www.Blikop112.nl
Provincie:
Tag(s):