dinsdag, 19. mei 2009 - 22:11

Veel belangstelling herdenking 65 jaar ‘Zigeunertransport’

Westerbork

Op dinsdag 19 mei werd op het terrein van het voormalig kamp Westerbork herdacht dat 65 jaar geleden het transport met 245 Sinti en Roma naar het vernietigingskamp Auschwitz vertrok. Sinti en Roma, de staatssecretaris van VWS, Jet Bussemaker, Commissaris van de Koningin in Drenthe, Jacques Tichelaar en vele andere vertegenwoordigers waren aanwezig.

Het programma begon met rondleidingen ‘door Sinti en Roma, voor Sinti en Roma en anderen’. In de rondleiding, die langs drie plaatsen voerde, vertelden educatief medewerkers van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork in samenwerking met vijf Sinti en Roma het verhaal van het transport van 19 mei 1944.

Voor jonge Sinti en Roma was er de mogelijkheid om deel te nemen aan het jongerenprogramma met workshops. Verhalenverteller Eric Borrias liet zien hoe het verhaal van Sintezza Settela Steinbach doorverteld kan worden en fotograaf Rogier Fokke leerde jongeren hoe ze ‘hun’ beeld van een beladen plek kunnen maken.

Aan het herdenkingsprogramma leverden enkele Sinti en Roma een bijdrage en de jongeren presenteerden de resultaten van de workshops. De staatssecretaris van VWS sprak een overdenking uit “Hoe afschuwelijk dit verhaal ook is, we moeten het blijven vertellen. Net als de verhalen van alle andere Sinti en Roma die door de Nazi’s zijn vermoord. Over dit verleden kan niet gezwegen worden, ook niet door de Sinti en Roma zelf. Hoe moeilijk en ongebruikelijk dat ook is.� Daarom is het verhaal van de Sinti en Roma ook onbekend. Ze zullen er zelf ook over moeten vertellen. Muziek en zang stonden in het herdenkingsprogramma centraal.
Provincie:
Tag(s):