zondag, 25. januari 2009 - 17:46

Veel doelpunten maar geen winnaar in Utrecht

(Elfvoetbal) Sparta is vanmiddag met een punt in de tas vertrokken uit Utrecht. Het werd een spectaculaire wedstrijd die geen winnaar kende; 3-3. Beide ploegen speelden één goede helft en het gelijke spel was terecht.

De eerste drie kwartier waren duidelijk voor Utrecht. De thuisploeg speelde aanvallend, Sparta wachtte af. Toch waren het de Rotterdammers die al snel op voorsprong kwamen. Michael Silberbauer raakte de bal na zeven minuten kwijt op het middenveld aan Rydell Poepon die op links Joey Godee wegstuurde. De jonge Spartaan had alle ruimte en kwam met een bekeken, lage voorzet die via de paal werd binnengeschoten door Kevin Strootman.

Voor Utrecht was het zaak om snel weer gelijk te maken, voordat Sparta de kans kreeg om zich volledig in te graven. Dat lukte, met dank aan Cedric van der Gun. De man in vorm aan de kant van Utrecht zette met een knappe steekbal Silberbauer vrij voor het vijandige doel en de middenvelder maakte zijn fout van een paar minuten eerder goed; 1-1. In de 21ste minuut tekende Van der Gun zelf voor de 2-1. Hij dribbelde vanaf de linkerkant het strafschopgebied in met Krisztian Vermes voor zich. De Hongaar deed echter niets en Van der Gun kon binnenschieten.

Het balbezit van Sparta kwam nauwelijks boven de dertig procent, maar de keren dat de Rotterdammers de bal hadden, gebeurde er wel iets. Zo ook bij de tweede goal van Sparta, die na ruim een half uur viel. Opeens flitsten Eduard Duplan en Poepon met een goede combinatie door de Utrecht-verdediging. Poepon trok voor, derde man Godee kwam voor zijn tegenstander en schoot de bal in het dak van het doel. Sparta stond weer op gelijke hoogte, maar dat duurde slechts twee minuten. Een blunder kwam doelman Cor Varkevisser duur te staan. De Sparta-goalie liet een schot van Rafael Uiterloo los en Loïc Loval pikte op. De aanvaller omspeelde Varkevisser simpel en maakte de 3-2.

Kind van de rekening bij Sparta was Vermes. De linksback speelde zeer zwak en werd twee minuten voor rust gewisseld. Een signaal van trainer Foeke Booy aan zijn spelers. Hij had Vermes natuurlijk ook in de rust kunnen wisselen, maar deed dat expres nog op het randje van de eerste helft. "Hij had het moeilijk, dat kan gebeuren," zei Booy over de wissel. "Maar we hebben wel ingegrepen en daarmee geprobeerd een signaal af te geven. En met Promes (die er voor Vermes in kwam, red.) sta je fysiek ook wat sterker."

Het signaal werd begrepen en in de tweede helft kwam Sparta veel beter voor de dag. terwijl de aanval van Utrecht haperde, bleven de Rotterdammers scherp. De beloning kwam twintig minuten voor tijd. Een heerlijke actie van invaller Joshua John leidde de 3-3 in. Hij poorte Alje Schut en tikte de bal langs Étienne Shew-Atjon. Inmiddels had ook Poepon zich in het strafschopgebied gemeld. De spits kreeg de bal ook en joeg hem hard in de kruising.

"We hebben het vergeten in de eerste helft af te maken," vond Utrecht-trainer Ton du Chatinier. "We brengen onszelf in de problemen, omdat je de doelpunten gewoon te makkelijk weggeeft. In de eerste helft voetbalden we, maar in de tweede helft deden we dat niet meer. Dan wordt het een soort hotseknotsbegoniavoetbal, zoals Bert Jacobs vroeger altijd zei. Achteraf kan je dan tevreden zijn met een punt."