zondag, 11. januari 2009 - 15:17

Veel schaatsplezier bij Molentocht maar ook 60 gewonden

De Schaatsmolentocht door de Alblasserwaard van 10 januari is in het algemeen in een goede sfeer verlopen. Wel raakten vele tientallen schaatsers gewond, de meeste van hen in de vorm van kneuzingen en blauwe plekken. Dit heeft de politie bekendgemaakt.

Wanneer zij medische zorg nodig hadden, meldden zij zich veelal bij de EHBO-posten van de organisatie. Voor ruim 60 gewonde deelnemers gold dat niet. Zij hadden verwondingen waarvoor een ambulance ter plaatse moest komen, veelal (open) botbreuken en/of hoofdletsel.

Politieaut's ingezet vervoer gewonden
De Ambulancedienst Zuid-Holland-Zuid zette boven op het normale aantal van zeven ambulances zeven extra ambulances in. Zij hadden met name vanaf 14.00 uur zo druk, dat een klein aantal schaatsers met niet-spoedeisende verwondingen met politieauto’s naar ziekenhuizen werd vervoerd.

Twee schaatsers raakten bij Noordeloos op de rivier langs het Overslingeland met elkaar in botsing. Eén van hen bleef ongedeerd, de ander, een man uit Zeist (leeftijd onbekend) raakte buiten bewustzijn.

Traumaheli
Voor dit slachtoffer kwam een traumahelikopter ter plaatse, die hem meenam naar een ziekenhuis in Rotterdam. De aard van zijn verwondingen is onbekend, maar zijn toestand is zorgwekkend te noemen.

De politie en ambulancediensten hadden het de gehele dag razend druk met respectievelijk de verkeersafwikkeling en de ongevallen. De sfeer op en rond het ijs was over het algemeen echter prima en de politie hoefde niet in actie te komen voor ongeregeldheden.

Alleen rond 17.00 uur was een bewoner van de Veerdam in Kinderdijk de verkeersdrukte in zijn straat kennelijk zó beu dat hij uit protest even zijn auto midden op straat zetten en zodoende het verkeer nog meer blokkeerde. De politie suste snel, waarna het verkeer weer op gang kwam.

De tocht duurde tot ca 17.00 uur, een uur later was de verkeersdrukte in de gehele Alblasserwaard weer normaal, op nog wat extra verkeer in Kinderdijk en Alblasserdam na.
Provincie:
Tag(s):