vrijdag, 15. mei 2009 - 8:55

Veen- en Vechtgemeente van de baan

Breukelen

Er komt geen supergemeente in Utrecht. SP-Tweede Kamerlid Ronald van Raak kreeg donderdag steun van een grote Kamermeerderheid om de samenvoeging van Abcoude, De Ronde Venen, Breukelen en Loenen tegen te houden. Tevens deed hij het voorstel om herindelingen voortaan in een referendum aan de bevolking voor te leggen.

De voorgestelde Utrechtse nieuwe gemeente Vecht en Venen wordt een reusachtige gemeente, met 19 kernen. De bevolking is tegen deze herindeling, drie van de vier gemeenten waren tegen, maar de provincie drukte deze herindeling door. Van Raak: ‘De nieuwe gemeente Veen en Vecht wordt een ongelukkig huwelijk. Een gedwongen huwelijk, tussen vier partners die nooit op elkaar verliefd zullen worden. Zo’n liefdeloos huwelijk gaat de SP niet organiseren.’

De meerderheid van de Tweede Kamer gaf staatssecretaris Bijleveld de opdracht om samen met de provincie en de betrokken gemeenten een nieuw plan te maken. Van Raak: ‘Na onderzoek door de Tweede Kamer bleek dat Veen en Vecht geen toekomst hebben, maar dat een Veen- (Abcoude en De Ronde Venen) en een Vechtgemeente (Breukelen en Loenen, mogelijk met Maarssen) wel op voldoende steun kunnen rekenen. Om dit soort bestuurlijk gedoe in de toekomst te voorkomen heeft Van Raak het voorstel gedaan om herindelingen voortaan in een referendum aan de bevolking voor te leggen.
Provincie:
Tag(s):