donderdag, 30. juli 2009 - 14:17

Vendrik: 'Windenergie vraagt om soepelere subsidieregeling'

Den Haag

Het wil volgens Kamerlid van GroenLinks Kees Vendruk, in Nederland maar niet lukken om windmolenparken voor groene stroom te realiseren. Volgens Vendunk staan langdurige vergunningsprocedures en bureaucratische subsidietrajecten het bouwen van windmolens in de weg, waardoor investeerders die windmolenparken in zee willen bouwen, nu noodgedwongen uitwijken naar België.

Nederland is onder Balkenende van koploper op het gebied van groene stoom verworden tot rode lantaarndrager. Dat in tegenstelling tot bijvoorbeeld Duitsland, waar duurzame energieprojecten wel van de grond komen. Ook in België is onlangs een goed functionerende, nieuwe subsidieregeling ingevoerd. Nederland moet een voorbeeld nemen aan de eenvoudigere subsidieregels in deze buurlanden.

Het kabinet heeft internationaal afgesproken dat in 2010 negen procent van de elektriciteit uit groene stroom moet bestaan. Het is maar zeer de vraag of dat gaat lukken, aangezien projecten om dit te realiseren op het moment allemaal stil liggen. Vendrik wil weten of het kabinet zelf nog gelooft in haar eigen doelstelling.
Provincie:
Tag(s):