woensdag, 17. juni 2009 - 14:48

Venlonaar met vuurwapen bedreigd door 'goudverkopers'

Venlo

Een 61-jarige inwoner van Venlo is vorige week woensdag, 10 juni, slachtoffer geworden van een overval door nepgoudverkopers. De man werd hierbij bedreigd met een vuurwapen. Dit heeft de politie Limburg-Noord woensdag bekend gemaakt.

Het 61-jarige slachtoffer werd op de A67, ter hoogte van knooppunt Zaaderheiken, door twee zwaaiende mannen tot stilstand gemaand. Het slachtoffer parkeerde zijn bestelbus op de vluchtstrook achter de auto van de mannen, in afwachting wat er aan de hand was. Zodra de man gestopt was, ging zijn schuifdeur open en stapte één van de twee mannen in. Deze vroeg direct om 500 euro voor benzine en bood hiervoor enkele "gouden" ringen aan. Toen het slachtoffer zei dit niet te hebben, werd hij bedreigd met vermoedelijk een vuurwapen. Naar aanleiding van deze bedreigingen moest het slachtoffer samen met één van de verdachten naar zijn woning rijden en zijn pinpas halen. Vervolgens moest hij naar de dichtstbijzijnde bank rijden. Het slachtoffer heeft hier, nog steeds onder bedreiging van een vuurwapen, meerdere keren moeten pinnen en honderden euro's moeten afgeven.

De nepgoudverkopers bestaan vermoedelijk uit een grotere groep Roemeense mannen, vrouwen en zelfs kinderen en hanteren verschillende manieren om mensen geld afhandig te maken. Ze wenken naar bestuurders en geven de indruk dat ze pech hebben. Ze stoppen daarbij niet alleen op parkeerplaatsen en tankstations, maar ook op- en afritten en vluchtstroken. In eerste instantie komen ze met een zielig verhaal, ondersteund met een gebroken creditcard o.i.d., dat ze geen brandstof meer hebben en op weg zijn naar zieke familie. Als men niet snel genoeg met geld over de brug komt gaan ze intimiderend te werk en proberen ze onder dwang de nepgouden sieraden te verkopen.

In de periode tussen 1 januari 2009 en 1 juni 2009, zijn landelijk in totaal 292 meldingen geregistreerd, waarvan maar liefst 169 meldingen in de 6 zuidelijke regio's zijn gemaakt. Regio Limburg-Noord steekt hier weer bovenuit met 77 meldingen in een periode van 5 maanden.

De politie verzoekt iedereen in voorkomende gevallen aan hun eigen veiligheid te denken en een confrontatie met de nepgoudverkopers te voorkomen en vooral direct de politie te bellen.
Provincie:
Tag(s):