vrijdag, 13. maart 2009 - 14:58

Verbod op speciale messen moet steekincidenten voorkomen

Den Haag

Het kabinet stelt een algeheel verbod in op de verkoop en het bezit van stiletto’s, valmessen en vlindermessen om steekincidenten te voorkomen. Dit blijkt uit een wetsvoorstel van minister Hirsch Ballin van Justitie waarmee de ministerraad vrijdag 13 maart heeft ingestemd.

Momenteel is de verkoop en het bezit van de genoemde steek- en stootwapens alleen toegestaan als wordt voldaan aan een bepaalde maatvoering en de betreffende bezitter meerderjarig is.

Aantrekkingskracht op jongeren
Uit recent onderzoek is gebleken dat ze veelvuldig worden aangeboden via het legale verkoopcircuit en dus eenvoudig verkrijgbaar zijn. Bovendien hebben stiletto’s, vlindermessen en valmessen aantrekkingskracht op jongeren.

Vaststaat dat dergelijke wapens worden gebruikt bij steekpartijen en er zijn ook signalen dat deze wapens tegen de regels in worden verkocht aan minderjarigen. Zo waren bij steekincidenten in de tweede helft van 2007, onder andere op scholen in Rotterdam en Amsterdam, jongeren betrokken die de beschikking hadden over legale vlindermessen.

Dergelijke wapens zijn gemakkelijk verborgen te dragen en zijn snel gereed voor gebruik. Ook blijkt bijvoorbeeld dat de huidige legale vlindermessen soms alleen met moeite kunnen worden onderscheiden van illegale exemplaren, waardoor het voor de politie lastiger wordt de illegale vlindermessen in beslag te nemen.

Door een algeheel verbod op deze vlindermessen, alle stiletto’s en valmessen worden ze uit het maatschappelijke verkeer geweerd. Hierdoor is het voor verkopers en potentiële kopers duidelijker wat wel en niet is toegestaan in Nederland. De handhaafbaarheid op dit terrein zal ook verbeteren.
Provincie:
Tag(s):