maandag, 16. maart 2009 - 9:49

Verburg neemt maatregelen om de paling te beschermen

In oktober wordt alle palingvisserij stilgelegd. Beroepsvissers zetten in augustus en september 50 ton schieraal uit. Dit heeft minister Gerda Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) besloten om de paling te redden. Het aalbestand is er zo slecht aan toe dat sluiting van de aalvisserij voor een bepaalde periode onvermijdelijk is.

Tegelijkertijd staat Verburg positief tegenover het voorstel van de palingvissers om 50 ton geslachtsrijpe aal (schieraal) over barrières als gemalen en stuwen heen te zetten. Op die manier kunnen schieralen ongehinderd naar de Sargassozee zwemmen, waar zij paaien. Dit plan van de beroepsvissers kan een belangrijke bijdrage leveren aan het herstel van de aalstand.

Dit schrijft minister Verburg in een brief aan de Tweede Kamer. De combinatie van sluiting van de palingvisserij voor een maand en de uitzet van schieraal is even effectief als de voorstellen die de minister in november heeft gedaan toen zij haar aalbeheerplan presenteerde.

De minister verbiedt het vissen op paling in oktober omdat in die maand de vangst van schieraal het hoogst is. Door sluiting van de aalvisserij in oktober kan ongeveer 100 ton geslachtsrijpe aal naar zee trekken.
Provincie:
Tag(s):