woensdag, 22. april 2009 - 9:13

'Vergoed middelen die helpen bij stoppen met roken'

Amsterdam

Het College voor Zorgverzekeringen wil dat medicijnen voor het stoppen met roken in het basispakket komen. Roken is een verslavingsziekte en vormt een groot gezondheidsrisico voor de individuele roker en zijn omgeving.

De meest succesvolle behandeling bij het stoppen met roken is het stoppen-met-rokenprogramma. Dit programma bestaat uit een combinatie van gedragsmatige begeleiding - zoals stopadviezen en coaching door een zorgverlener - én daarnaast uit (nicotinevervangende) geneesmiddelen. Dit staat in het advies ‘Stoppen-met-rokenprogramma: te verzekeren zorg!’ dat het College voor zorgverzekeringen (CVZ) aan minister Klink van VWS heeft aangeboden.

Het stoppen-met-rokenprogramma is een effectieve behandeling bij het stoppen met roken. Het CVZ verwacht dat door uitbreiding van het pakket met een stoppen-met-rokenprogramma meer rokers hulp zullen vragen om te stoppen met roken en dat er meer mensen zij die daadwerkelijk erin slagen te stoppen met roken.

Van dit programma zit nu alleen de gedragsmatige ondersteuning bij het stoppen met roken in het basispakket. De ondersteuning met geneesmiddelen (waaronder nicotinevervangers) valt nu voor het grootste deel niet onder de Zorgverzekeringswet. Door het integrale programma als een afzonderlijke aanspraak in de Zorgverzekeringswet te regelen, kan een roker hierop aanspraak maken.
Provincie:
Tag(s):