vrijdag, 17. april 2009 - 16:57

Verhagen brengt werkbezoek aan Washington

Den Haag

Minister van Buitenlandse Zaken Verhagen brengt maandag 20 en dinsdag 21 april een werkbezoek aan de Verenigde Staten. In Washington spreekt hij met functionarissen van de regering-Obama over de trans-atlantische relaties, Afghanistan, het Midden-Oosten en mensenrechten. Dit heeft het Ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdag laten weten.

Minister Verhagen voert overleg met zijn Amerikaanse ambtgenoot Clinton, nationaal veiligheidsadviseur Jones, en de adviseur van de vicepresident voor buitenlandse zaken, Blinken. Verder neemt hij deel aan een ronde-tafeldiscussie met deskundigen op het gebied van non-proliferatie, georganiseerd door de Carnegie Endowment for Peace.

Daarnaast ontmoet Verhagen de speciaal gezant voor Pakistan en Afghanistan Holbrooke, en de speciaal gezant voor Iran en de Golfstaten Ross. Ten slotte spreekt hij met congreslid Van Hollen, medevoorzitter van de groep congresleden en senatoren die zich inzetten voor goede betrekkingen tussen de Verenigde Staten en Nederland.

Verhagen zal zijn Amerikaanse ambtgenoot Clinton een replica aanbieden van een Nederlandse brief waarin melding wordt gemaakt van de aankoop van het eiland Manhattan - het hart van het huidige New York - en van de oudst bekende kaart van de stad en de omgeving, gemaakt door de Nederlander Johannes Vingboons.

In 2009 wordt gevierd dat het Nederlandse schip 'De Halve Maen' het eiland Manhattan vierhonderd jaar geleden bereikte. Op het eiland werd de handelspost Nieuw Amsterdam gesticht, die zou uitgroeien tot de miljoenenstad van nu.
Provincie:
Tag(s):