zondag, 1. maart 2009 - 16:40

Verhagen: Libanon Tribunaal versterkt internationale rechtsorde

Leidschendam-Voorburg

‘Met de komst van het Libanon Tribunaal draagt Nederland concreet bij aan bevordering van de internationale rechtsorde en aan bestrijding van terrorisme en straffeloosheid’, zo verklaarde minister Verhagen van Buitenlandse Zaken zondag 1 maart in reactie op de opening van het Speciaal Tribunaal voor Libanon in Leidschendam.

Bij de openingsceremonie waren ondersecretaris-generaal Patricia O’Brien van de Verenigde Naties, ambassadeur Zeidan Al-Zaghir van Libanon en griffier Robin Vincent en aanklager Daniel Bellemare van het tribunaal aanwezig. Gastland Nederland was vertegenwoordigd door de ambassadeur voor Internationale Organisaties, Rob Zaagman, en de burgemeester van Leidschendam-Voorburg, Hans van der Sluijs.

Het tribunaal is opgericht om de daders te berechten van de moord op de voormalige premier van Libanon, Rafiq Hariri, in 2005. Daarnaast richt het tribunaal zich op een aantal terroristische aanslagen dat in Libanon in dezelfde periode plaatsvond.

Nederland is geen partij in de rechtsgang voor het Libanon tribunaal, maar treedt op als gastland. Dat betekent dat Nederland zorgt voor goede voorzieningen voor het tribunaal.

Nederland is inmiddels gastheer voor 32 internationale organisaties. Met een groot aantal internationale tribunalen binnen de grenzen is Nederland uitgegroeid tot internationaal centrum van recht en vrede. ‘Met dit gastheerschap wordt uitvoering gegeven aan een duidelijke opdracht in onze Grondwet, namelijk dat Nederland moet bijdragen aan de bevordering van de internationale rechtsorde’, aldus Verhagen.
Provincie:
Tag(s):