dinsdag, 18. augustus 2009 - 16:43

'Verkeersveiligheid bij scholen moet en kan beter'

Haarlemmermeer

De Haarlemmermeerse burgemeester Theo Weterings en de wethouders Verkeer & Vervoer en Jeugd & Onderwijs, Herman Tuning en Arthur van Dijk hebben vanochtend de aftrap gegeven voor de campagne Veilig naar school.

Dit deden zij met een ludieke actie bij de Juliana van Stolbergschool en de Freinetschool in Hoofddorp. Aan de campagne doen veertien basisscholen in Haarlemmermeer mee.

Via de campagne wil de gemeente ouders bewust maken van verkeersveilig gedrag tijdens het halen en brengen van hun kinderen. Toezichthouders voeren controles uit bij scholen, waarbij voorlichting een belangrijke rol speelt. De kinderen mogen de toezichthouders helpen als extra 'handhavers'.

Gezamenlijke aanpak campagne
Veel ouders maken zich zorgen over de verkeersveiligheid bij de scholen. Maar dikwijls zijn ouders juist zelf de oorzaak van gevaarlijke situaties. Zij parkeren hun auto's op het fietspad, de stoep, een invalidenparkeerplaats of op het zebrapad. Of ze fietsen met hun kinderen over de stoep of tegen de rijrichting in.

Dergelijk verkeersgedrag gaat ten koste van de verkeersveiligheid rond scholen. Dat moet en kan beter. Veel scholen proberen de ouders zelf al te wijzen op het belang van verkeersveiligheid. Dat doen ze onder andere via nieuwsbrieven. Ook de verkeerscommissies van de scholen, waarin ouders zitting hebben, worden ingezet. Een gezamenlijke aanpak met de scholen, ouders en kinderen heeft de meeste kans van slagen. De campagne Veilig naar school voorziet daarin.

Eerst waarschuwen
De campagne richt zich na de zomervakantie op veertien basisscholen in Haarlemmermeer. In de eerste schoolweken gaan toezichthouders van de gemeente waarschuwingscontroles uitvoeren, waarbij de nadruk ligt op het geven van voorlichting. Als ouders een overtreding begaan, gaan de toezichthouders een gesprek aan. Overtreders krijgen wél een officiële waarschuwing, die zij naderhand ook schriftelijk thuis ontvangen.

Hulp van de kinderen
De leerlingen helpen een handje mee, als extra 'handhavers'. Zij houden de ouders op een ludieke manier bij de les met een leuk T-shirt en een 'handenklapper'. Het symbool van de campagne is een groen handje met een lachend gezichtje. De ouders ontvangen ook een folder waarin foute en goede verkeerssituaties staan afgebeeld. In de deelnemende scholen hangen posters van de campagne.

Hercontrole
Een aantal weken na de start van de campagne gaan de toezichthouders opnieuw naar de scholen om controles uitvoeren. Als blijkt dat ouders dan toch nog overtredingen begaan, krijgen ze wel een bekeuring. Dit gebeurt echter pas na een paar weken, omdat verandering nu eenmaal tijd kost.

Participerende scholen bij het project Veilig naar School zijn:
Badhoevedorp: Oranje Nassauschool, Burgemeester Amersfoordtschool en
de Dr. Plesmanschool
Nieuw-Vennep: De Ark, Bommelstein en 't Joppe
Hoofddorp: Juliana van Stolbergschool, de Freinetschool, De Wilgen, De Octopus, Tabitha, De Optimist, Professor van Gilseschool en de Montessorischool Floriande.
Provincie:
Tag(s):