dinsdag, 27. oktober 2009 - 20:49

Vernieuwing station Amsterdam Sloterdijk

Amsterdam

De gemeente Amsterdam, NS en ProRail hebben dinsdag een
samenwerkingsovereenkomst ondertekend voor de vernieuwing van station Amsterdam Sloterdijk in Amsterdam Westpoort.

Het gaat om een gezamenlijke investering van ruim 60 miljoen euro. Met dit project wordt een start gemaakt met de transformatie van Teleport, het kantorengebied rondom het station en openbaar vervoerknooppunt Amsterdam Sloterdijk.

Met deze investering geven alle partijen aan dat ze, in tijden van recessie, de ontwikkeling van de stationsomgeving en het station van groot belang vinden. De vernieuwing van het station draagt bij aan de kwaliteitsverbetering van het stedelijke gebied.

Teleport bestaat vooralsnog voornamelijk uit kantoren. Het gebied wordt overdag goed gebruikt, maar na kantooruren wordt het als (sociaal) onveilig ervaren. Het station zal ingrijpend worden verbouwd en er komt een nieuwe ingang in het station die aansluit op het nieuwe bus- en tramstation op het Carrascoplein.

Daarnaast komen er meer winkels en voorzieningen in het station zelf. De inrichting daarvan is gebaseerd op de nieuwe visie voor de grote stations die momenteel op station Leiden wordt beproefd. Er komt een overkapping van het Orlyplein, waarmee de verblijfsfunctie wordt verbeterd.

Ook komt er een nieuwe fietsenstalling met ongeveer 3000 plaatsen.
De gemeente is recent gestart met de bouw van een nieuw bus- en tramstation met grotere capaciteit op het Carrascoplein. De verplaatsing van het busstation biedt ruimtevoor een gebiedscentrum met hoogwaardige verblijfsvoorzieningen op het Orlyplein.Daarmee wordt een grote impuls gegeven aan de stedelijke kwaliteit van Teleport.

Er wordt direct gestart met het ontwerptraject voor het station Amsterdam Sloterdijk, dat naar verwachting in 2015 wordt opgeleverd. Het nieuwe bus- en tramstation wordt in december 2010 opgeleverd.
Station Amsterdam Sloterdijk is een belangrijk regionaal openbaar vervoerknooppunt met goede en rechtstreekse verbindingen naar het centrum en andere delen van de stad,Schiphol en de regio.

In Amsterdam Westpoort werken ongeveer 50.000 mensen, van wie
20.000 in Teleport. De prognoses laten zien dat in 2020 dagelijks 100.000 OV-reizigers gebruik maken van het station. Station Amsterdam Sloterdijk is momenteel het tweedestation van Amsterdam en het negende station van Nederland.
Provincie:
Tag(s):