donderdag, 17. september 2009 - 13:48

Veroordeelde Schipholbrand mag worden uitgezet

Utrecht

De 27-jarige man die eerder deze maand door het gerechtshof in Amsterdam werd veroordeeld wegens brandstichting in zijn cel op Schiphol-Oost in oktober 2005 mag het land worden uitgezet. Dat heeft de vreemdelingenrechter in Utrecht donderdag geoordeeld.

De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) heeft de man tot ongewenst vreemdeling verklaard en wil hem vrijdag naar Libië uitzetten. De man was daarop een procedure begonnen bij de vreemdelingenrechter, maar die wees zijn verzoeken af.

De man wil onder meer de uitkomst van de rechtszaak over de Schipholbrand in cassatie in Nederland kunnen afwachten. Daarnaast beriep hij zich op zijn recht op een ongestoord gezinsleven. Zijn vriendin kan niet meereizen naar Libië, omdat zij niet over een paspoort beschikt.

De rechter was echter van oordeel dat zijn aanwezigheid in Nederland voor de rechtszaken niet noodzakelijk is. De man kan zich laten vertegenwoordigen en ook een tijdelijke opheffing van de ongewenstverklaring vragen. De rechter was daarnaast van oordeel dat de IND in dit geval het algemeen belang boven het belang van de veroordeelde man mocht stellen, waar het aankomt op zijn gezinsleven. De rechter woog hierbij ook mee dat de man sinds hij in Nederland is drie keer door de strafrechter is veroordeeld en nooit een verblijfsvergunning heeft gehad.

De stelling van de man dat hem in Libië mogelijk een slechte behandeling (in strijd met art. 3 EVRM) te wachten staat, omdat hij dat land in diskrediet zou hebben gebracht vond de rechter onvoldoende onderbouwd.
Provincie:
Tag(s):