zaterdag, 23. mei 2009 - 11:04

Verstoorder minuut stilte opgespoord

Utrecht

FC Utrecht is er, mede dankzij de hulp van andere toeschouwers, in geslaagd de aanstichter van het verstoren van de minuut stilte voor de wedstrijd FC Utrecht-Feyenoord te identificeren.

Deze supporter kan rekenen op een langdurig stadionverbod, aldus voorzitter Jan Willem van Dop.

Zoals bij alle eredivisiewedstrijden die dag werd ook in Utrecht op zondag 3 mei een minuut stilte in acht genomen uit respect voor de slachtoffers van de ramp in Apeldoorn op Koninginnedag.

Al na een halve minuut echter zag scheidsrechter Luinge zich genoodzaakt te fluiten voor het begin van de wedstrijd, omdat iemand vanaf de Bunnik Side verwensingen riep richting het Feyenoord-vak en de stilte daardoor werd verbroken. Het overgrote deel van de toeschouwers reageerde verontwaardigd op het verstoren van de minuut stilte.

Direct na de wedstrijd nam FC Utrecht afstand van deze voor de club onwaardige gang van zaken. “Het is weliswaar niet strafbaar, maar wel schandelijk en uiterst onfatsoenlijk om door zo’n minuut stilte heen te schreeuwen�, zegt Van Dop.

“Dergelijke dingen horen in ons stadion niet thuis en de dader kan dan ook rekenen op gepaste maatregelen.� Volgens de voorzitter houdt die sanctie een langdurig stadionverbod in, waarvan de duur spoedig zal worden bepaald, nadat hierover juridisch advies is ingewonnen.

“Het viel niet mee de dader te herkennen en op te sporen�, zegt hij. “Dat heeft een hoop werk gekost. Ik vind het wel uiterst positief, dat directe omstanders ons hebben geholpen de identiteit van de dader vast te stellen. Dat is een aanwijzing te meer, dat het om een individu ging en dat alle andere supporters hun fatsoen wél wisten te houden. Het is goed om vast te kunnen stellen, dat de sociale controle onder onze supporters werkt en dat de mensen elkaar corrigeren.�
Provincie:
Tag(s):