vrijdag, 10. april 2009 - 19:59

Verwaarloosde en dode runderen bij Friese boer

Leeuwarden

De Algemene Inspectiedienst (AID) van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft op maandag 6 april bij een veehouder in Friesland tweehonderd verwaarloosde runderen en tien kadavers aangetroffen.

Controleurs van de AID en medewerkers van politie en gemeente brachten een bezoek aan het bedrijf na onder andere een melding bij Meld Misdaad Anoniem. Volgens de melder zouden de dieren slecht verzorgd worden.

Een dierenarts van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) stelde vast dat er sprake was van verwaarlozing. Na overleg besloot de boer toch een loonwerker de dieren direct te laten verzorgen. Ook kregen de dieren de nodige medische zorg van een dierenarts. Vier dieren zijn op het bedrijf geeuthanaseerd omdat ze ziek waren.

Na een hercontrole de volgende dag bleek de verzorging nog steeds niet goed. De houder besloot daarom een deel van zijn vee ter plaatse te verkopen en af te voeren. De kadavers zijn afgevoerd voor destructie. De veehouder krijgt proces-verbaal. De AID blijft de komende periode sterk toezien op de veiligheid van de stallen, de diergeneeskundige zorg en de voeding van de dieren op dit bedrijf.
Provincie:
Tag(s):