donderdag, 4. juni 2009 - 17:03

Viaduct Europaweg-West in Assen wordt gerepareerd

Assen

Vanaf eind juni 2009 tot oktober 2009 zal een constructiefout in het viaduct in de Europaweg-West over de Vaart worden hersteld. Doordat de wapeningsconstructie in het beton onvoldoende is aangebracht, zijn de tanden van de randopleggers zijn niet voldoende sterk, zo heeft onderzoek uitgewezen. Eind juni worden voorbereidingen voor de reparatie getroffen, de vier hoeken zullen worden gestut om ieder risico voor onveilige situaties uit te sluiten. De reparatiewerkzaamheden, waarbij delen van de betonconstructie worden vervangen, zijn naar verwachting in oktober 2009 gereed.

De gemeente heeft tot reparatie besloten nadat een onafhankelijk onderzoek eind april 2009 uitwees dat om twee redenen reparatie nodig is, namelijk om de duurzaamheid van de brug te vergroten en om te voorkomen dat er in extreme omstandigheden gevaar voor mensen zou kunnen ontstaan. Dit zou het geval zijn als zich een ongeluk voordoet waarbij een grote vrachtwagen op de rand van een van de hoeken het viaduct terecht komt, achter de geleiderail. Stukken beton zouden dan op het fietspad of in de vaart kunnen vallen en passanten kunnen raken.

Los van deze vrij onwaarschijnlijke situatie is het viaduct overigens volkomen veilig voor al het verkeer dat er overheen rijdt. De gemeente vindt het evenwel om beide bovengenoemde redenen van belang om het viaduct adequaat en op de kortst mogelijke termijn te repareren.

De aannemer is inmiddels aansprakelijk gesteld.
Provincie:
Tag(s):