maandag, 2. maart 2009 - 15:57

VieCuri opereert 1e patiënt in mobiele OK-unit

Venlo

VieCuri Medisch Centrum in Venlo is maandag gestart met de renovatie van de zeven operatiekamers. De renovatie van de OK’s is een belangrijke stap in het vernieuwingstraject van het ziekenhuis. Gedurende de verbouwing worden de operaties in Venlo uitgevoerd in een mobiel OK-complex. Met deze oplossing worden de kwaliteit en de continuïteit van de zorg voor de patiënten gewaarborgd, meldt het VieCuri Medisch Centrum. Maandagochtend vond de eerste geplande operatie plaats in het mobiel OK-complex.

Het ziekenhuisgebouw in Venlo bestaat 25 jaar. Na twintig jaar heeft een ziekenhuis er recht op om aan de zogenoemde ‘midlife renovatie’ te beginnen. In het kader van dit grootschalige vernieuwingstraject is het nu de beurt aan de OK’s in Venlo. Deze renovatie, die ongeveer een half jaar in beslag neemt, moet resulteren in moderne OK’s voorzien van de nieuwste technieken. Gedurende de verbouwing worden de operaties in het ziekenhuis uitgevoerd in een mobiel OK-complex.

De operatiekamers fasegewijs renoveren zou teveel risico’s met zich mee brengen. De operaties een half jaar stil leggen was voor VieCuri geen optie. Risico’s voor patiënten moeten tot een minimum beperkt worden en de continuïteit van de zorg moet gewaarborgd zijn. Daarom heeft VieCuri besloten om met een forse ingreep alles in één keer te renoveren. Dat halveert ook de totale bouwtijd.

Het interim OK-complex, dat in totaal 1300 m2 beslaat, bestaat uit acht mobiele units. Het OK-complex omvat vijf operatiekamers, twee uitslaapkamers (verkoeverkamers) en een ruimte voor de opslag van medisch materiaal. De mobiele units werden door de Duitse firma Cadalto geleverd met alle benodigde apparatuur. Door de geavanceerde voorzieningen voldoen de noodunits aan exact dezelfde hygiëne eisen als het huidige OK-complex. Alle ruimtes zijn gevalideerd door een extern bedrijf en zijn goedgekeurd door de Duitse TNO, TUV. In de units is het verschil met een ‘gewone’ operatiekamer voor de patiënten niet merkbaar.
Provincie:
Tag(s):