dinsdag, 31. maart 2009 - 20:00

Vier bedrijfs-onderdelen Kroymans failliet verklaard

Amsterdam

CNV Metaaltechniek is woedend om de houding van uitkeringsinstantie UWV bij het faillissement van Kroymans. "De salarissen van maart zijn niet uitbetaald door Kroymans en nu is zo goed als zeker dat de mensen ook in april en mei geen geld op de rekening krijgen gestort. Het UWV staat er bij en kijkt er naar. Onbestaanbaar!" Bestuurder Dolf Polders van CNV Metaaltechniek is zwaar getergd door de houding van het werkbedrijf UWV.

Dinsdagmiddag bleek dat inmiddels vier bedrijfsonderdelen van Kroymans failliet verklaard zijn en het UWV niet van plan is de wettelijke betalingsverplichting op zich te nemen. De faillietementen kosten ruim 1000 medewerkers hun baan.

Familiebedrijf Kroymans verkocht eerst automerken als Adler en Spyker. Het huidige Kroymans, met ruim 150 vestigingen en vier duizend medewerkers, importeert onder meer Jaguar, Saab, Alfa Romeo en Kia. Daarnaast heeft Kroymans sinds 2004 een exclusieve importdeal met General Motors (Cadillac, Hummer en Corvette).

Uit de ontmoeting met de curator op dinsdag maakt Polders op dat nu eerst wordt geprobeerd het importeurschap van diverse merken door te verkopen aan andere gegadigden.

Die lokale dealers zijn binnen het geheel verantwoordelijk voor de opgebouwde schulden. Van de Kroymans-holding zijn inmiddels Kroymans Import Europe, de Kroymans Retailgroup, Kroymans Corporation en Kroymans Car Import failliet verklaard.

"Het financieel onvermogen van Kroymans om salarissen uit te keren is namelijk aantoonbaar. Dat verplicht het UWV tot overname van die verplichting. Het is uiterst onfatsoenlijk dat het werkbedrijf dit niet inziet en de geldnood bij de getroffen werknemers niet alvast nu lenigt."
Categorie:
Tag(s):